NAV-tól érkező fontos levelek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan küldi ki a papíralapú szja-bevallási tervezeteket azoknak, akik ezt igényelték.

A NAV tájékoztatása szerint március 18-ig lehetett kérni a szja-bevallási tervezet postázását azoknak, akik nem rendelkeznek KAÜ-azonosítóval. Az igénylésre többféle módon, többek között telefonon, SMS-ben, weboldalon, postán vagy személyesen volt lehetőség, és idén körülbelül 124 ezer ember élt ezzel a lehetőséggel.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy azok is kapnak levelet, akiknek a tervezetét a munkáltatók vagy kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt kell felülvizsgálni, illetve azok is, akiknek a tervezete befizetendő vagy visszaigényelhető adót tartalmaz. A postai csomagban található egy tájékoztató, az adóbevallási tervezet, az 1+1 százalékról szóló nyilatkozat és a válaszboríték is.

Azoknak, akik egyetértenek a tervezettel és nem kapnak kiegészítő nyilatkozatot, nincs további teendőjük. A tervezet a május 21-ei határidővel automatikusan bevallássá válik, ha nem küldik vissza. Ha viszont a tervezet visszaigényelhető adót tartalmaz, akkor a kiegészítő nyilatkozatot aláírva kell visszaküldeni a NAV-nak, ahol az adózó választhatja a visszajáró összeg postai vagy átutalásos formában történő megküldését. A bevallási tervezet a nyomtatvány visszaküldésével válik érvényes bevallássá, és a NAV a beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki a visszaigényelt összeget.

Amennyiben a bevallásban szereplő fizetendő személyi jövedelemadó vagy szociális hozzájárulási adó együttes összege nem haladja meg az 500 ezer forintot, az adózók - az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével - idén 12 havi pótlékmentes részletfizetést is kérhetnek. Az első részlet befizetésének határideje május 21-e.

Az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és az őstermelők a 23SZJA jelű nyomtatványon készíthetik el a legkönnyebben a bevallásukat. Az őstermelőknek a szociális hozzájárulási adót az szja-bevallásban kell bevallaniuk. Ha egy mezőgazdasági őstermelő 2023-ban nem érte el az 1 millió 392 ezer forintos bevételi határt, és nincs más szja-köteles jövedelme, akkor elegendő a kiegészítő nyilatkozatot visszaküldenie, és nem kell 23SZJA jelű bevallást benyújtania.

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a papíralapú tervezeten nem lehet módosítani az adatokat, így a legjobb megoldás az ügyfélkapu használata és a bevallás webes felületen történő szerkesztése és benyújtása. Aki nem kíván ügyfélkaput nyitni, és nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, annak a 23SZJA jelű bevallást kell benyújtania május 21-ig.