El Nino okozta pusztítás Kelet-Afrikában

Tanzánia és Kenya súlyos áradásokkal és földcsuszamlásokkal küzd, amelyeket az El Nino esőzések váltottak ki, több mint száz halálos áldozatot és jelentős károkat okozva.

Tanzánia miniszterelnöke, Kassim Majaliwa bejelentette, hogy az országban az El Nino esőzések következtében több mint száz ember vesztette életét, és több mint kétszázan megsérültek. A természeti csapás több mint 10 000 házat rongált meg, és több mint 200 000 embert érintett. A miniszterelnök a tanzániai parlamentben, Dodomában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az esőzéseket erős szél, áradások és földcsuszamlások kísérték, amelyek jelentős károkat okoztak az országban. Az infrastruktúra, például utak, hidak és vasutak is megrongálódtak.

Majaliwa hozzátette, hogy az áradásoknak összesen 155 halálos áldozata és legalább 236 sérültje van.

A szomszédos Kenyában is hasonló helyzet alakult ki, ahol az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHR) szerint legalább 32 ember vesztette életét az áradások miatt. A heves esőzések március közepe óta tartanak, de az elmúlt héten fokozódtak, ami tömeges áradásokhoz vezetett, érintve körülbelül 103 500 embert.

A kenyai Vöröskereszt jelentése szerint az áradások kezdete óta több mint 188 mentést hajtottak végre. Nairobi városában szerdán lezárták az utakat, és több városrész víz alá került az újabb esőzések után. A Kenya Railways válaszul felfüggesztette az ingázó vonatok közlekedését az országban.