Duplantis világrekordjához a speciális szupercipő is hozzájárult

Armand Duplantis, a rúdugrás sztárja, egy speciális cipő segítségével döntötte meg ismét a világrekordot a hétvégén, amikor a kínai Hsziamenben megrendezett Gyémánt Liga-versenyen 6,24 méteres ugrással állított fel új világcsúcsot.

A 24 éves svéd atléta, aki olimpiai, világ- és Európa-bajnok is egyben, egy olyan cipőben érte el ezt a teljesítményt, amelyet a norvég sajtó észrevett és kiemelt a versenyen. Leif Olav Alnes, a norvég edző, aki egy fehér szakállal és kerek szemüveggel rendelkező jellegzetes figura, elismerte, hogy a cipő különleges jellegét kevesen vették észre. Duplantis éppen Alnes megjelenése miatt nevezte őt őrült tudósnak.

Alnes, aki évek óta dolgozik a 400 gát világcsúcstartójával, Karsten Warholmmal, elárulta, hogy Duplantis cipője egy módosított változata annak a speciális lábbelinek, amit Warholm használ a 2022-es világbajnokság óta. A cipő legfőbb különbségei a vastagabb sarok és a cipő hegyén található karomszerű kialakítás, amelyek jobb érintkezést biztosítanak a talajjal, optimális elugrást és nagyobb sebességet tesznek lehetővé.

Warholm szerint Duplantis még sosem döntötte meg ilyen könnyedén a világrekordot, ezért valószínűtlennek tartja, hogy a svéd atléta lecseréli a cipőjét a közeljövőben.