Dél-Kaliforniai Egyetem diplomaosztóját törölték a palesztinpárti tüntetések miatt

A Dél-Kaliforniai Egyetemen (USC) a palesztinpárti diáktüntetések hatására lemondásra került a diplomaosztó ünnepség, amelyen hagyományosan több mint hatvanötezer ember vesz részt. Az Egyesült Államokban az elmúlt héten több mint huszonöt nagy egyetemen szerveztek hasonló megmozdulásokat.

A BBC szerint az amerikai egyetemek közül a legtöbb tüntetést az ország északkeleti partvidékén és Kaliforniában tartották. A USC-n csak szerdán kilencvenhárom embert állítottak elő illegális gyülekezés miatt, míg az atlantai Emory Egyetemen huszonnyolc tüntetőt vettek őrizetbe. Az austini Texasi Egyetemen és a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetemen is több tucatnyi embert állítottak elő a palesztinpárti tüntetések kapcsán. Ezek a megmozdulások a múlt héten kezdődtek el, és többek között a Harvardon, a Columbián és a kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen is zajlottak. A Columbia egyetem például távoktatásra váltott, hogy elejét vegye a tüntetéseknek. Az ottani diákok az izraeli kapcsolatokkal rendelkező fegyvergyártókkal való együttműködés megszüntetését követelték.

A Dél-Kaliforniai Egyetemen az intézmény biztonsági szolgálata próbálta megfékezni a tüntetéseket és őrizetbe venni a hangadókat. Austinban a tüntetők az egyetemtől követelték, hogy szakítsa meg a kapcsolatait Izraellel, és élőláncot alkotva próbálták megakadályozni a hatóságokat a gyülekezés feloszlatásában.

A Columbia kampuszán Mike Johnson, az Egyesült Államok szenátusának házelnöke beszédet tartott, amelyben az „antiszemitizmus vírusának” nevezte a tüntetéseket, és felhívta az egyetem elnökének lemondását, mert szerinte nem védte meg a zsidó diákokat. Texas republikánus kormányzója, Greg Abbott pedig bejelentette, hogy a tüntetéseken résztvevő diákokat őrizetbe veszik és kizárják őket a közfinanszírozott intézményekből.

Ezzel egy időben zajlik a gázai tömegsírok feltárása, ahol közel háromszáz palesztin áldozatot találtak, köztük nőket, gyerekeket és időseket. Az Al-Sifa kórház, amely a Hamász egyik központja volt, izraeli támadások célpontjává vált. Az izraeli védelmi erők szerint csak kétszáz gázait öltek meg, de az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője szerint a tényleges áldozatok száma ennél magasabb lehet.

A civilek és fogvatartottak szándékos meggyilkolása háborús bűnnek számít. A Hamász október hetedikén több ezer embert ölt meg Dél-Izraelben, ami után az izraeli hadsereg háborút indított a Gázai övezetben. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint azóta több mint harmincezer ember vesztette életét a palesztin területeken. Európai politikusok és nemzetközi segélyszervezetek a palesztin civil áldozatokra hivatkozva kérdőjelezik meg a gázai csapások jogosultságát és arányosságát, és tűzszünetet követelnek Izraeltől.