Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A Randstad friss Employer Brand kutatása szerint a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a munkahelyválasztási preferenciák terén. A kellemes munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása is kiemelten fontos, valamint a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására is nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkavállalók.

A magyar munkavállalók preferenciái és azok sorrendje tavalyhoz képest változatlanok maradtak, de a felmérés rámutatott, hogy ezek a szempontok súlya jelentősen magasabb a magyar munkavállalók körében az európai átlaghoz képest. A top 5 befolyásoló tényező mindkét nem számára azonos, de a nők és a férfiak elvárásai között jelentős eltérések vannak, például a munkahely megközelíthetősége és a távmunka lehetősége sokkal fontosabb a nőknek.

Az iskolai végzettség alapján is eltérőek a preferenciák. Az alapfokú végzettséggel rendelkezők számára a kellemes munkahelyi légkör és a munkahely megközelíthetősége fontosabb, míg a középfokú végzettséggel rendelkezők a fizetést és a munkahely biztonságát értékelik jobban. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára pedig a távmunka lehetősége és a munka érdekessége is meghatározó.

A munkavállalók és a munkaadók közötti szakadékot a válaszadók által megélt tapasztalatok és elvárások közötti különbségek is mutatják. A munkavállalók a fizetést tartják a legfontosabbnak, de a munkaadók által kínált értékek között csak a kilencedik helyen szerepel. A munkaadóknak lehetőségük van a szakadék áthidalására, ha jobban megértik a munkavállalók igényeit és ennek megfelelően alakítják ki értékajánlatukat.

Az IT szektor továbbra is a legattraktívabb Magyarországon, de szorosan követi a BSS és az élettudományok, valamint az autóipari vállalatok. A szektorok közötti vonzerejükben csak kis különbségek vannak, így a munkaadóknak nem csak saját szektorukon belül, hanem más szektorokkal is versenyezniük kell a tehetségekért.

A fizetésemelések mértéke kulcsfontosságú, különösen az inflációs évek után. A Randstad HR Trends kutatása szerint a cégek többsége fizetésemelést hajtott végre 2023-ban, de a munkavállalók csak kis része érezte úgy, hogy teljes mértékben kompenzálták őket az infláció miatt. A munkavállalók közel harmada semmilyen támogatást nem kapott, és náluk közel kétszer nagyobb a felmondás valószínűsége.

A munkahelyváltási hajlandóság stabilizálódni látszik, a felmérésben részt vevők 15%-a váltott munkahelyet az elmúlt 6 hónapban, és 30%-uk tervez váltani a következő fél évben. A férfiak nagyobb arányban váltottak szervezeten belül, ami előrelépési lehetőségeik jobb voltára utalhat. A fiatalabb generációk nagyobb valószínűséggel váltanak munkáltatót, míg az idősebb korosztály lojalitása kiemelt értéknek számít.

A továbbképzés és a magasabb hozzáadott értékű munkavégzés lehetősége központi téma. A felsőfokú végzettségű dolgozókat leginkább támogatják a munkáltatók, de a középfokú végzettséggel rendelkezők továbbképzése is kulcsfontosságú lesz a jövőre nézve. A fejlődési lehetőségek minden korcsoportban és végzettségi szinten fontosak a karrier fejlődésében.