Benzinár: működik a kormány kivárásos stratégiája?

Péntektől csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, ami a kutaknál is árcsökkenést eredményezhet.

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, a benziné bruttó 3 forinttal, míg a gázolajé bruttó 6 forinttal kevesebb lesz. Azonban még nem világos, hogy ez a csökkenés hogyan fog megmutatkozni a kutaknál pénteken. A holtankoljak.hu szakértői szerint valószínű, hogy a kutak árai is hasonló mértékben fognak csökkenni.

Amennyiben a szabályozás nem változik, a következő átlagárak várhatók, melyek a töltőállomások üzemanyagárainak átlagából lettek kiszámolva:

  • 95-ös benzin: 647 Ft/liter
  • Gázolaj: 633 Ft/liter

A kormány eddig csak szavakkal avatkozott be a benzinárak alakulásába. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülés után tartott sajtótájékoztatón arra kérte az üzemanyag-kereskedőket, hogy az áraikat igazítsák a régiós átlaghoz. Amennyiben ez a következő két hétben nem történik meg, a kormány újra megfontolja a szabályozási eszközök bevezetését.

Csütörtökön a miniszter személyesen is találkozott a kutasokkal, és közölte velük a kormány döntését, miszerint két hét áll rendelkezésükre az üzemanyagárak régiós átlagszintre történő csökkentésére.