Az új trónkövetelő: az RHC-155 bemutatkozik

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma bejelentette, hogy az AS-90-es önjáró lövegeket leváltó RHC-155-ösök tendere véglegesítve lett, és a fegyver élesben már idén bemutatkozhat Ukrajnában, számos újítással, amelyek gondot okozhatnak az oroszoknak.

Az AS-90-es önjáró löveg, amely 1992 óta van gyártásban, olyan fegyverekkel kerül egy súlycsoportba, mint az amerikai M109A6 Paladin, a lengyel AHS Krab, vagy a német Panzerhaubitze 2000. Az Egyesült Királyság mégis úgy döntött, hogy a német KMW-vel közösen új fegyvert tervez, amely az RHC-155 (Remote Controlled Howitzer 155 mm – Távirányítású tarack 155 mm) nevet kapta. A csere különösen fontos, mivel az AS-90 állomány jelentős részét London Ukrajnába küldte.

Az RHC-155-ös a Pzhb 2000-es L/52-es lövegét jelentős módosításokkal megtartotta, így továbbra is a NATO-sztenderd 155 mm-es lőszereket fogja használni. A német előd lövegtornyából továbbfejlesztett AGM tüzérségi rendszert a Boxer kerekes páncélozott jármű kasznijára szerelték fel. A járművön helyet kap egy távirányítású másodlagos fegyver és füstgránát-vetők is, a páncélzat pedig repeszek és 14,5 mm-ig terjedő kézifegyverek ellen nyújt védelmet. Az RHC-155-ös mozgékonyságával és könnyű szállíthatóságával kompenzálja a páncélvédettség terén mutatkozó hiányosságokat.

Az önjáró löveg tűzereje kiemelkedő: képes menet közben is tüzelni, ami a modern fegyveres konfliktusokban jelentős előnyt jelenthet. A maximális tűzgyorsasága 2,5 perc alatt 22-23 lövés, ezzel felülmúlva a jelenlegi rekordtartó svéd Archert. Az RHC-155-ös hunter-killer üzemmóddal is rendelkezik, amely lehetővé teszi a parancsnok számára, hogy több célpontot is megjelöljön, és a löveg automatikusan tüzeljen rájuk. Az MRSI sorozatok lehetővé teszik, hogy több lövés azonos időpontban csapódjon be a célponton, csökkentve ezzel az ellenség reakcióidejét.

Az automatizált töltőrendszerrel ellátott RHC-155-ösök legénysége csupán egy járművezetőből és egy parancsnokból áll, aki távirányítással működteti a löveget. Tervben van a teljes távirányítású működtetés is. Az RHC-155-ösök 2030-ig teljesen le fogják váltani az AS-90-eseket, de első éles bevetésükre valószínűleg Ukrajnában kerül sor, mivel Németország 36 tarackot tervez leszállítani Kijevnek, legkorábban 2024 végén. A fegyverek Ukrajnába szállítása miatt az évtized végéig a teljes tüzérség átfegyverzése lett az új cél.

Németországban is tervezik a fegyver rendszeresítését, és a svájci fegyveres erők is fontolóra vették, hogy az Archerekkel vagy az RHC-155-ösökkel cseréljék le saját M109-eseiket.