Az Erste Bank osztalékfizetése

Az Erste Bank Hungary Zrt. 107,8 milliárd forintos tárgyévi eredményéből 95 milliárd forint osztalékot fizet ki az egyedüli részvényesének, az osztrák Erste Group Bank AG-nak.

A magyar Erste Bank csütörtöki közgyűlésén hozott döntést arról, hogy a tavalyi eredményből jelentős összeget, pontosan 95 milliárd forintot osztalékként fizetnek ki. A társaság tőzsdei közleménye szerint az egyedüli részvényes, az Erste Group Bank AG elfogadta a bank 2023. évre vonatkozó, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerint elkészített egyedi éves beszámolóját.

A banknál a mérlegfőösszeg 4799,6 milliárd forintot, a tárgyévi eredmény 107,8 milliárd forintot, míg a saját tőke 517,6 milliárd forintot tett ki. A közgyűlés úgy határozott, hogy a tárgyévi eredmény terhére 95 milliárd forint osztalékot fizetnek ki, a maradék 12,8 milliárd forint pedig az eredmény-tartalék növelésére szolgál.

A konszolidált beszámoló adatai enyhén eltérnek az egyedi beszámolótól: itt a mérlegfőösszeg 4789,8 milliárd forint, a tárgyévi eredmény 114,9 milliárd forint, a saját tőke pedig 562,4 milliárd forintot mutat. Az Erste Bank 2023. évi teljesítményéről további részletek a korábbi cikkünkben olvashatók.