Tíz ház kisajátításával építene tanárképzőt az állam, Józsefváros viszont a rászorulóknak adna lakást a területen

Április 2-án egy salátatörvénybe rejtett javaslatból kiderült, hogy a magyar állam kisajátítana tíz józsefvárosi ingatlant, a lakóknak pedig csak néhány hónapjuk maradna azok elhagyására. A kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új tanárképző karának otthonát tervezi felépíteni a helyükre, mely 2025-ben indulna Nemeskürty István nevét viselve. Ezzel szemben a VIII. kerület vezetése a Dió2030 projekt keretében a terület egy részére városrehabilitációs tervet készített, hogy a rossz anyagi körülmények között élő családok méltó lakáshoz jussanak.

Pikó András polgármester szerint a tervek régóta elérhetők az önkormányzat honlapján, és a kerületi képviselő-testület biztosította a pénzügyi fedezetet a fejlesztéshez saját forrásból, valamint EU-s pályázatot is benyújtottak, amely egyelőre nem nyert.

A kormány lépésével 210 család – több mint ötszáz ember – lakhatása kerülne veszélybe. Pikó András a törvényjavaslatot komolyan véve úgy látja, hogy 2024 októberében több száz család bérleti szerződése válna semmissé. Az NKE rektora korábban azt ígérte, hogy a Ludovika Campus állami beruházásai nem érintenek további józsefvárosi ingatlanokat, azonban a mostani tervek ezt cáfolják.

A Fővárosi Közgyűlés is szavazott az ügyben, ahol a tagok felkérték Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tájékoztassa az Országgyűlést és a kormányt a fővárosi önkormányzat egyet nem értéséről.

A Dió2030-projekt keretében a Diószegi utca 18-28., valamint a Sárkány utca 12/B. jelű házakat érintené, amelyeket a kerületi képviselő-testület már 2023 szeptemberében elfogadott. A kerület már januárban szavazott az első nagy lépéshez szükséges közbeszerzés megindításáról, és a tendert is kiírták.

A projektben 312 felújított vagy újépítésű lakás jöhetne létre, ezek közül 88, átlagosan 44 négyzetméteres otthon az önkormányzatnál maradna. A költségek csak közel harmadát húznák ki az önkormányzat zsebéből, hiszen az EU támogatása, az új lakások eladása, valamint a bérházak és kiürített telkek tulajdonosváltása jelentős bevételt hozna.

Az NKE és a kormány tervei szerint a Sárkány utca 1., Dugonics utca 11., Sárkány utca 5., valamint a Korányi utca 20. is érintett lenne, amelyeket a kerület felújítandónak ítélt, az állam azonban inkább bontásban gondolkodik.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kerület több, kisajátításra váró ház felújítását is tervbe vette, és ezek a munkák haladnak a megvalósulás felé. Az önkormányzat a saját cserelakásaik elfogadásának határidejét 2025. január közepére tűzte ki, így a törvény saját magának mondana ellent. Az állam részéről nem ismert, hogy hány darab, milyen méretű, illetve műszaki állapotú cserelakást ajánlanának fel, vagy milyen kártalanításban gondolkodnak.