A SpaceX munkahelyi sérülései messze meghaladják az iparági átlagot

A SpaceX űripari vállalatnál a munkahelyi sérülések száma aggasztóan magas, különösen az egyik részlegükön, ahol 100 munkavállalóból átlagosan 7,6 szenvedett balesetet 2023-ban.

A Reuters elemzése szerint a SpaceX munkahelyi biztonsága nem megfelelő, hiszen a vállalatnál a munkahelyi sérülések aránya már második éve jelentősen meghaladja az iparági átlagot. Az amerikai szabályozó hatóságoknak benyújtott adatok alapján 2022-ben többek között végtagtörés, vágás, égési- és szemsérülés, áramütés, amputáció és súlyos fejsérülés is előfordult.

A helyzet 2023-ban sem javult, a texasi Brownsville-ben található létesítményben 100 munkavállalóból átlagosan 5,9 szenvedett sérülést, ami rosszabb a 2022-es 4,8-as átlagnál. A Reuters jelentése szerint az iparági átlag csupán 0,8 sérülés 100 főre vetítve.

A legnagyobb aggodalomra okot adó adat a cég rakétamentő csapataival kapcsolatos, ahol a 100 munkavállalóból 7,6 szenvedett balesetet. Ezek a csapatok végzik az úszó platformokra leszálló, újrahasználható Falcon-rakéták begyűjtését, ami bár kihívást jelentő feladat, nem mentesíti a vállalatot a felelősség alól.

A Gizmodo megkereste a céget, hogy érdeklődjön a helyzet javítására irányuló intézkedésekről, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.