Ferrari álomcsapat kialakulóban: Adrian Newey a Red Bulltól a Maranellóiakhoz?

Adrian Newey, a Red Bull Formula–1-es csapatának főtervezője, a csapaton belüli konfliktusok miatt távozhat, és a Ferrarihoz igazolhat. A BBC Sport és az Auto, Motor und Sport értesülései szerint Newey a szezon végén hagyhatja el a jelenlegi csapatát.

A Red Bull csapat reakciója szerint Newey-nek még legalább a 2025-ös idény végéig szóló szerződése van velük, és nem állnak tudomásuk arról, hogy a mérnökzseni máshová szerződne. Amennyiben mégis távozik, úgy a 2026-os autó fejlesztését irányíthatja.

Newey távozásának hátterében állítólag a csapatfőnök, Christian Horner elleni vádak állnak, melyeket egy női alkalmazott fogalmazott meg „nem megfelelő viselkedéssel” kapcsolatban. A Red Bull által végzett vizsgálat Horner-t tisztázta, de az érintett nő fellebbezett a döntés ellen.

Az Auto Motor und Sport információi szerint a csapaton belüli hatalmi harcok miatt Newey elégedetlen, ami távozásához vezethet. A 65 éves mérnök, aki már több világbajnok F1-es autót is tervezett, a Ferrarihoz kerülhet, ahol a cél a világbajnoki cím megszerzése, amely már 16 éve elkerüli a csapatot.

A Ferrarihoz korábban meglepetésszerűen Lewis Hamilton is csatlakozott, és Newey érkezése tovább erősítheti a csapat világbajnoki ambícióit. A sztármérnökért az Aston Martin is versenyben van, míg a Mercedes Max Verstappen leigazolásával erősíthet Hamilton helyére.

A Red Bull jövő év végén lejáró motorbeszállítói szerződése után a Ford segítségével saját fejlesztésű erőforrással készülhet a versenyekre.