Új remény a függőségek kezelésében: a szemaglutid

A cukorbetegség kezelésére kifejlesztett szemaglutid nevű gyógyszer új terápiás lehetőséget kínálhat az alkohol- és drogfüggők számára. A Science Alert szerint a gyógyszer, amely eredetileg az inzulin termelésének serkentésére szolgált, mostanra a fogyás elősegítésére és függőségek kezelésére is alkalmazhatóvá vált.

A szemaglutid hatásmechanizmusa révén csökkenti az étvágyat és az étel utáni sóvárgást, de jelentések szerint az alkohol-, cigaretta- és kábítószer-fogyasztás iránti vágyat is mérsékelheti. A glukagonszerű peptid-1 receptorokon keresztül hatva a szemaglutid csökkentheti a drogok és az alkohol fogyasztása utáni örömérzetet, ami a rágcsálókon és majmokon végzett állatkísérletekben pozitív eredményeket hozott.

A kutatások azonban az emberekre való átültetés során kihívásokba ütköznek. Egy 127 résztvevővel végzett nagyobb vizsgálat nem talált szignifikáns különbséget az exenatid nevű GLP-1-receptor-agonista és a placebo között az alkoholfogyasztás tekintetében a vizsgálat 26 hetes időtartama alatt. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a gyógyszer hatására csökkent az alkoholfogyasztáshoz köthető súlyproblémák száma.

Egy másik, 12 hetes kísérlet során a dulaglutid nevű GLP-1-receptor-agonista nem mutatott hatékonyságot a dohányzás csökkentésében, míg a kokainra és opioidokra vonatkozó kutatások vegyes eredményeket hoztak. A kutatók további, szélesebb körű vizsgálatoktól várnak pontosabb eredményeket.

A GLP-1-receptor-agonisták használata összességében biztonságosnak bizonyult egészséges felnőtteknél, cukorbetegeknél és az elhízottaknál. Azonban a mellékhatások között szerepel a hányinger, emésztési zavarok és fejfájás is. A legújabb kutatások felhívják a figyelmet a hasnyálmirigy-gyulladás ritka kockázatára, amely az alkoholfogyasztási problémákkal küzdőknél fokozott lehet.