Lavrov, a közösségi ember

Helyzetkép Németországról. Lassan átbillenünk. Írások az Élet és Irodalom legújabb számából.

A politológia irodalmában kevés fogalom futott be rövid idő alatt olyan nagy karriert, mint a polikrízis, amelyet elsősorban nemzetközi folyamatok leírására használnak. Németországban egymás mellett létező, részben egymásból eredő részválságok jellemzik az ország helyzetét. A német társadalmat számos kihívás éri, többek között klíma- és energiaválság, háború, menekültválság, politikai erőtér változása, költségvetési megszorítások, infrastruktúra állapota, és a bürokrácia terhei. A kormányzó koalíció (SPD-Zöldek-FDP – az „Ampel”) népszerűtlensége is hozzájárul a helyzet bonyolultságához.

Orbán Viktor térnyerése és a magyarországi politikai helyzet is sok kérdést vet fel. A kommunikáció és a manipuláció szerepe a politikában kiemelkedő, és az ellenzéki média hatástalansága is megkérdőjeleződik. A magyar politikai életben a plakátokon megjelenő üzenetek, mint például a hazaárulás vádja, erősítik a megosztottságot.

A nemzeti konzervatív konferencia (NatCon) Brüsszelben végül megrendezésre került, bár politikai nyomásra több helyszín lemondta a rendezvényt. A konferenciát szervező MCC Brussels végül egy tunéziai születésű muszlim üzletember rendezvényterében tarthatta meg az eseményt. A belga miniszterelnök szerint a helyi polgármester döntése, hogy leállítsa a rendezvényt, hiba volt, és a legfelsőbb közigazgatási bíróság érvénytelenítette a döntést.

Sergej Lavrovval kapcsolatosan Herman János megjegyzi, hogy az évek során egyre ritkábban találkozott vele, és ha mégis, Lavrov úgy tett, mintha nem ismerné meg. Lavrov 2022 tavaszán tagadta, hogy Oroszország megtámadta volna Ukrajnát. Herman János azt is hozzáteszi, hogy ha újra eljutna Moszkvába, nehéz szívvel járna az emlékművek és magas szobrok között.

A cikk az Élet és Irodalom támogatásával készült.