Kínai tulajdonosok kezében marad a TikTok

A ByteDance nem tervezi a TikTok eladását, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban elfogadott törvény kényszerítené a cég kínai tulajdonosait az alkalmazás eladására vagy annak betiltására.

A vállalat határozottan állítja, hogy nem áll szándékában megválni a népszerű videómegosztó alkalmazástól. Ez a döntés azután született meg, hogy Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely előírja a kínai tulajdonosok számára, hogy adják el a TikTokot, vagy számoljanak be a betiltás lehetőségével az Egyesült Államokban.

A TikTok vezetése bejelentette, hogy jogi úton fogja támadni az "alkotmányellenesnek" tartott törvényt. A cég vezérigazgatója, Shou Zi Chew videóüzenetben hangoztatta, hogy magabiztosak a jogi harcban, és kiállnak a felhasználók jogaiért.

A Kínai Kommunista Párt esetleges befolyása a ByteDance és az általa kezelt adatok felett aggodalmakat váltott ki az Egyesült Államokban és más nyugati országokban is. A TikTok azonban ezeket a vádakat többször is visszautasította.

Jelenleg a TikTok nem néz szembe azonnali betiltással az Egyesült Államokban. Az új törvény értelmében a ByteDance-nek kilenc hónap áll rendelkezésére az üzlet eladására, és további három hónapos türelmi időt kap, mielőtt a korlátozások életbe lépnének. Ez azt jelenti, hogy az eladási határidő valószínűleg 2025-ben, a következő amerikai elnökválasztás győztesének hivatalba lépése után kerülne sor.