A Mars metánrejtélyének lehetséges magyarázata

Egy friss kutatásban a tudósok megpróbálják megfejteni a Mars metánkoncentrációjának szeszélyes változásait, amelyeket a NASA Curiosity marsjárója észlelt a Gale-kráterben. A Space.com által ismertetett tanulmány szerint a metán éjszakánként jelenik meg, szezonálisan változik, és időnként a megszokottnál akár 40-szer magasabb szinteket is elér. A jelenség különösen azért keltett érdeklődést, mert a légkör magasabb rétegeiben nem található jelentős mennyiségű metán.

Alexander Pavlov és munkatársai, a NASA kutatói szerint a marsi metán a Gale-kráter talajában, egy megszilárdult sókéreg alatt lehet elraktározva. Elméletük szerint a nappali hőmérséklet gyengítheti ezt a kérget, így az éjszaka folyamán a metán kiszabadulhat. A marsjáró által okozott nyomás is hozzájárulhat a kérgek repedéséhez, ami szintén elősegítheti a gáz szivárgását.

A kutatócsoport a földi körülmények között is tesztelte elméletüket, ahol marsi regolitot imitáltak perklorát használatával, és a metán helyett neont alkalmaztak. A marylandi Goddard Űrközpont szimulációs kamrájában végzett kísérletek alapján megállapították, hogy bizonyos feltételek mellett valóban létrejöhet olyan sóréteg, amely képes csapdába ejteni a gázt.

A tanulmány tehát egy lehetséges magyarázatot kínál a marsi metán kiszámíthatatlan viselkedésére, de még mindig nyitott kérdés, hogy a metán hogyan keletkezik a vörös bolygón. A Földön a metánt főként élő szervezetek termelik, de nem biológiai úton is létrejöhet. A jövőbeli kutatások remélhetőleg választ adnak arra, hogy a Mars esetében mi áll a jelenség hátterében.