Új rekord a Nordschleifén: a Lotus Evija X megdöntötte a pályacsúcsot

A Lotus Evija X elektromos hiperautó új rekordot állított fel a legendás Nordschleifén, ahol 6 perc 24 másodperc alatt teljesítette a kört, ezzel a sorozatgyártású autókra épülő egyedi kocsik kategóriájában az élen áll.

A Lotus 2019-ben mutatta be az Evija modellt, amely négy villanymotorjával összesen 2039 lóerős teljesítményt és 1704 Nm nyomatékot produkál. Az Evija X, amely egy egyetlen példányban készült, még jobban kihegyezett változata az eredeti modellnek, és most egy új rekordot állított fel a híres Nordschleifén.

A közúti használatra tervezett Evija X megelőzte a módosítás nélküli közúti autók közötti rekordert, a Mercedes-AMG One-t, amely F1 technikáját felhasználva 11 másodperccel lassabb köridőt ért el a "Zöld Pokol" néven ismert pályán.

A Lotus Evija X jelenleg az abszolút toplista harmadik helyén áll, ahol a 5 perc 19 másodperces köridővel rendelkező Porsche 919 Hybrid és a 6 perc 5 másodperces köridőt futó VW ID.R is szerepel, bár ezek a járművek egyedileg épített versenyautók, és nincs közük a közúti modellekhez.

A 70 kWh kapacitású akkumulátorral rendelkező, 350 km/h végsebességű Evija X méretei 4,45 méter hosszúságú, 2 méter szélességű és alig 1,12 méter magasságú. A Lotus összesen 130 példányban gyártja az Eviját, amelynek ára mintegy 700 millió forint.