A Kúria döntése a józsefvárosi önkormányzat ügyében

A Kúria Önkormányzati Tanácsa határozatában megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire vonatkozó helyi rendeletben foglalt változtatási tilalmat, amelyet a józsefvárosi önkormányzat rendelt el.

A döntést a Fidesz kerületi polgármester-jelöltje, Sára Botond hivatala kezdeményezte, mivel álláspontjuk szerint a változtatási tilalmat csak legalább telektömb nagyságú területre lehet elrendelni, nem pedig egyes épületekre. A kormány a beruházást kiemeltté nyilvánítva korábban elvonta az önkormányzat jogait, amelyeket a kerületi önkormányzat védelem alá helyezett épületekre vonatkozóan rendelt el. A Fővárosi Kormányhivatal, melynek élén Sára Botond áll, kifogásolta a rendeletet, mivel szerintük az nem felel meg a jogszabályoknak és politikai célokat szolgál.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa, Hajnal Péter vezetésével, a kormányhivatalnak adott igazat, kimondva, hogy a rendelet már a megalkotásakor sem felelt meg a központi építésügyi jogszabályoknak. Az önkormányzat szerint viszont a változtatási tilalom az érintett területre írható elő, és a képviselő-testület a hatályos jogszabályok betartásával járt el. A Kúria azonban úgy látta, hogy ha egy önkormányzati rendelet ellentétessé válik egy magasabb szintű, utóbb hatályba lépő jogszabállyal, akkor az önkormányzatnak módosítania kell azt.

A Kúria döntése értelmében a józsefvárosi önkormányzatnak visszamenőleges hatállyal meg kell semmisítenie a rendeletét. A határozat a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg. Lázár János építési és közlekedési miniszter a lakosok meghallgatását ígérte az ügyben, és bár a Pázmány Campus ügyében zajlik a társadalmi egyeztetés az önkormányzat, a józsefvárosiak, civil szervezetek és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) között, Lázár már korábban elmondta, hogy a projekt meg fog valósulni. Egy áprilisi lakossági fórumon helyi civilek és lakók kifejezték, hogy nem akarják a Palotanegyedben látni a beruházást, de a miniszter Facebook-oldalán azt írta, mindenképp megépítik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát.

Sára Botond, aki a kormánypárt polgármester-jelöltje lesz, és fizetés nélküli szabadságra ment, valószínűleg felhasználja majd ezt az eredményt a kampányában. A kerületi önkormányzatot Pikó András vezeti, aki több civil szervezettel együtt próbálja megvédeni a Magyar Rádió épületeit, amiket le kéne bontani a Pázmány-projekt megvalósítása érdekében.