A lenyűgöző BOKA Vanguard, a tengeri óriások szállítómestere

Amikor egy hatalmas tárgyat kell szállítani a tengeren, akkor a BOKA Vanguard lép színre, a világ legnagyobb félig merülő rakodóhajója, amely képes akár 110 ezer tonna súlyú objektumokat is elszállítani.

A BOKA Vanguard, a holland Dockwise hajótársaság büszkesége, nem mindennapi látványt nyújt 275 méteres hosszával és 70 méteres szélességével. A hajó elsősorban tengeri fúrótornyok, olaj- és gázipari eszközök szállítására lett tervezve, de akár egy óriás óceánjárót is képes a hátán vinni. A Dockwise egy másik hajója, az MV Blue Marlin szintén képes több nagy hajó egyszerre történő szállítására.

2019-ben a BOKA Vanguard egy meghibásodott óceánjáró, a Carnival Vista mentésére sietett, amikor a Karib-térségben rekedt, és a közelben nem állt rendelkezésre szárazdokk. A Vanguard felkapta a 323 méter hosszú, négyezer utast befogadó hajót, és mivel a Vanguard képes szárazdokként is funkcionálni, a Carnivalt a helyszínen javították meg.

A BOKA Vanguard különleges képességeit egy speciális ballasztrendszer biztosítja, amely lehetővé teszi, hogy a hajó rakodófelületét akár 16 méter mélyen a víz alá süllyessze, így nagyméretű tárgyakat is fel- vagy leúsztathassanak róla. A hajó öt tornyot is magáénak tudhat, amelyek közül az egyik az irányítótorony és a legénység helyiségeit foglalja magába, a többi pedig a ballasztrendszer részeit tartalmazza. Amikor a Vanguard rakományt vesz fel vagy tesz le, csak ezek a tornyok látszanak ki a vízből.