Igazságügyi ujjlenyomat-kutatás áttörése

Új módszert fejlesztettek ki a Loughborough Egyetem kutatói, amely képes a kábítószer-hatóanyagok, például a Zolpidem kimutatására a helyszínről levett ujjlenyomatokból, ami új távlatokat nyithat a megoldatlan ügyekben.

A kutatók által bemutatott technika jelentős előrelépést jelenthet a kihűlt ügyek megoldásában, mivel a géllel levett ujjlenyomatok hosszú évekig megőrizhetők, és így új információkhoz juthatnak a nyomozók a gyanúsítottak azonosításában vagy felmentésében. Dr. Jim Reynolds és Dr. Ayoung Kim szerint ez az első alkalom, hogy a géllel levett ujjlenyomatokat kábítószer-maradványok szempontjából elemezték.

A kutatók által használt sfPESI-MS módszer egy gyors elválasztási mechanizmust alkalmaz, amely megkülönbözteti a kábítószer-hatóanyagot a géles háttértől, lehetővé téve a hatóanyag közvetlen kimutatását tömegspektrometria segítségével. A technika alkalmazása a kihűlt ügyek mintáira segíthet olyan bűnözőket bíróság elé állítani, akik eddig úgy gondolták, hogy megúszták a tettüket.

A kutatók sikeresen tesztelték a technikát laboratóriumi körülmények között, Zolpidemmel szennyezett ujjlenyomatokkal, amelyeket üveg-, fém- és papírfelületekről vettek. Dr. Reynolds kiemelte, hogy a módszer nem csak a Zolpidemre alkalmazható, hanem más kábítószer-hatóanyagokra, robbanóanyagokra, lőpormaradványokra, festékekre és színezékekre is.

Dr. Kim, a tanulmány első szerzője, aki a kutatást a Loughborough-ban végzett PhD-je részeként végezte, elmondta, hogy szeretnék a módszert valódi bűnügyi mintákon is alkalmazni, és reméli, hogy kutatása hozzájárul a bűnözők felelősségre vonásához. A kutatás eredményeit a Drug Testing and Analysis című folyóiratban tették közzé, és az eredeti tanulmány teljes terjedelmében elérhető a megadott linken.