Dinamikus árplafon és bújócska Deutsch Tamással

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele egy nagyon sűrű szerda után, és csütörtökön sem lesz megállás: Budapesten zajlik a sajtó elől teljesen elzárva Orbánék szélsőjobboldali nemzetközi találkozója, párhuzamosan pedig kormányinfót tart majd Gulyás Gergely.

Steinbach József püspököt választotta lelkészi elnökének a református egyházi zsinat Balatonszárszón, miután Balog Zoltán a kegyelmi ügy kirobbanása után lemondott. Steinbach a kegyelmi botrány kirobbanásakor azt mondta: ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is, most pedig kinevezése utáni első beszédében többek között reagált azokra a vádakra, hogy a reformátusok Balog és a Fidesz alatt túl sok pénzt kaptak.

Miközben Magyar Péter tüntetést jelentett be péntek délutánra a Belügyminisztérium elé, továbbra is látni, hogy a színre lépése komoly felfordulást okozott: miközben Orbán újságíróknak nem túl meggyőzően beszélt arról, hogy Magyar a "baloldal belügye", addig a DK-s Molnár Csaba azzal ment neki keményen Magyarnak, hogy „Gyurcsány Ferenc már akkor ez ellen a rendszer ellen küzdött, amikor ő még milliókat keresett belőle.”

2019-ben nagy meglepetésre győzött az ellenzék Budapest I. kerületében. Az azóta eltelt idő nagy részében a helyi Fidesz mindent megtett, hogy gáncsolja a polgármester munkáját. Eredményeket azonban így is sikerült elérni. Interjú V. Naszályi Mártával, Budavár polgármesterével.

Interjút adott a 444-nek Strasbourgban Guy Verhofstadt, és az EP-képviselő arról beszélt, hogy Magyarország Orbán alatt az elmúlt években egyfajta kleptokráciává vált.

Szerdán eldőlt, hogy egyelőre nem lesz még benzinárstop, a kormány ugyanis két hetet adott a kereskedőknek, hogy oldják meg maguk a dolgot, azaz valahogy csökkentsék az árakat. Arról, hogy a kormány extra adóterhei mennyiben tehetnek a régiós szinten drágának számító magyar üzemanyagért, a héten már írtunk részletesebben is. Pénteken amúgy épp mérséklődni fog a dízel ára, miközben Lantos Csaba energetikai miniszter már elhintette, hogy dinamikus árplafonban gondolkodnak.

A kellemetlen pillanatok kedvelőinek érdemes elolvasnia tudósításunkat Strasbourgból arról, hogy Deutsch Tamás két napon át hogyan menekült az interjú lehetősége elől. Csúcspont: az üres ülésterem, mint menedék.

A Fővárosi Törvényszéken tanú-meghallgatásokkal folytatódott annak a hat tanárnak a tárgyalása, akiket a Külső-Pesti Tankerületi Központ tavaly november 30-án bocsátott el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a polgári engedetlenségben való részvételük miatt. Ott voltunk a bíróságon, és végigkövettük a nap történéseit.

Az azeri fenyegetés után az örmény kormány önként mond le területekről, hátha megelégszik ennyivel Azerbajdzsán. Örményországban azonban így is sokan újabb háborúra számítanak, szerintük csak az éhes krokodilt etetik, ha engednek a zsarolásnak. Riport a Dél-Kaukázusból.