Mesterséges intelligencia segítségével készült meztelen képekkel zsarolnak gyerekeket

Az Internet Watch Foundation (IWF) figyelmeztetett egy új, aggasztó jelenségre: pedofilok egy kézikönyv segítségével mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásával készítenek meztelen képeket ruhás gyerekekről, majd ezekkel zsarolják őket.

Az IWF szerint a sötét weben terjedő, közel kétszáz oldalas kézikönyv részletes útmutatást ad a bűnözőknek arra, hogyan használják az MI-t a gyerekek elleni szexuális kizsákmányolás céljából. A Guardian által ismertetett jelentés szerint a pedofilok nemcsak a képeket generálják, hanem azokkal zsarolják a gyerekeket, hogy még több és extrémebb anyagot szerezzenek tőlük.

Az IWF hangsúlyozza, hogy ez az első alkalom, amikor bizonyítékot találtak arra, hogy az elkövetők egymás között tanácsokat adnak és ösztönzik egymást az MI technológia ilyen célú felhasználására. A jótékonysági szervezet, amely az internetről eltávolítja a gyerekek szexuális zaklatásával kapcsolatos tartalmakat, már korábban is jelezte, hogy növekszik a zsarolási esetek száma, ahol a gyerekektől megszerzett alsóneműs fotókat manipulálják.

A kézikönyv szerzője arról is beszámolt, hogy sikeresen zsarolt meg tizenhárom éves lányokat, akik végül meztelen képeket küldtek magukról. Az IWF a dokumentumot átadta az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségének.

Az IWF továbbá arról számolt be, hogy 2023 különösen extrém év volt a gyerekek elleni szexuális bűncselekmények terén. Több mint 275 ezer olyan weboldalt azonosítottak, amelyek gyerekek szexuális zaklatását ábrázolták, ezen belül rekordmennyiségű, 62 ezer A kategóriájú anyagot találtak, amelyek nemi erőszakot, szadizmust és bestialitást tartalmaztak.

Az alapítvány 2401 olyan képet is talált, amelyeket három és hat év közötti gyerekek készítettek magukról, manipuláció vagy fenyegetés hatására, az őket ért szexuális abúzus dokumentálására. Ezek a képek gyakran otthoni környezetben, például hálószobákban és konyhákban készültek.