Új biztonsági kamera festékkel lövöldöz, ha betörőt észlel

A szlovén fejlesztésű PaintCam egy olyan biztonsági kamera, amely mesterséges intelligencia segítségével dönt arról, hogy egy személyt távol kell-e tartani az otthontól, és ha szükséges, festékgolyókat lő ki rá.

Az otthoni biztonsági kamerák ma már számos funkcióval rendelkeznek, többek között képesek az állatok mozgásának felismerésére, és a legfejlettebb modellek arcfelismerő funkcióval is el vannak látva. Ezek a készülékek általában csak rögzítik a történéseket, de nem próbálják megakadályozni a betörést.

A PaintCam azonban ettől eltérően aktívan lép fel a betörőkkel szemben. A kamera egy miniatűr "fegyvert" rejt, amely paintballozásnál használt festékgolyókat lő ki, ha illetéktelen személyt észlel.

A készülék előrendeléseit hamarosan a Kickstarteren lehet majd leadni, és a kamera képes lesz felismerni az előre rögzített arcokat. A döntéshozatalban mesterséges intelligencia segíti a rendszert.

Bár a rendszer nem állítja meg az igazán elszánt betörőket, de a kevésbé elszántakat elijesztheti, és a festék segítségével könnyebb lesz az elkövető azonosítása. A cég tervei szerint a festéktöltények mellett könnygázzal teli patronokat is bevetnének, bár ez problémás lehet, ha az eszköz tévesen azonosítja a célpontot, például a postást vagy a szomszédot.

A piacon már léteznek olyan riasztók is, amelyek képesek füsttel elárasztani a helyiséget.

A PaintCam áráról még nincsenek információk, ezek a Kickstarter kampány során válnak majd ismertté.