Szlovák közmédia átalakítása: Gyásznapot hirdettek

A szlovák kormány által jóváhagyott új közmédiatörvény tervezet, amely az RTVS működésének átalakítását és névváltoztatását is magában foglalja, gyásznapot váltott ki a közmédia dolgozói és a közösségi oldalak felhasználói körében.

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi formáját 2011-ben hozták létre, amikor a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) egyesült. Az intézmény vezetésének megválasztási folyamatát és a hírszolgáltatás kiegyensúlyozottságát korábban is több bírálat érte. A mostani törvényjavaslatot, amely az RTVS nevét Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) változtatná meg, a pozsonyi törvényhozás liberális ellenzéke is élesen bírálta. A közmédiatanács tagjait a jövőben részben a kulturális miniszter jelöli majd, és a jelenlegi vezetés megbízatása a törvény hatálybalépésével megszűnik. A reklámok mennyiségét illetően is változások várhatók, az eddigi 0,5 százalékról 5 százalékra emelkedik a megengedett maximális reklámidő aránya. A miniszterelnök reméli, hogy a parlament a nyáron elfogadja a jogszabályt.

A Napunk portál beszámolója szerint az RTVS közösségi oldalain gyásznapot hirdettek, és sokan fekete keretes vagy hátteres képeket osztottak meg a #feketenapRTVS hashtaggel. A Paraméter.sk információi alapján a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke, Branislav Gröhling azt nyilatkozta, hogy fontolgatják az Alkotmánybírósághoz fordulást a törvénytervezet miatt. Gröhling szerint a tervezet még mindig ellentétes az uniós jogszabályokkal és a sajtószabadságról szóló egyezménnyel, annak ellenére, hogy néhány vitatott részt kihúztak belőle.

Az RTVS átalakítása nem egyedi eset a régióban, hiszen hasonló folyamatok zajlottak Lengyelországban is, ahol szintén nagy viták övezték a közmédia működésének megváltoztatását.