Alekszandar Vucsics bocsánatot kért a szlovénoktól

Alekszandar Vucsics szerb kormányfő szerdán bocsánatot kért, amiért korábban „undorítónak” nevezte a szlovénokat, de tisztázta, hogy kijelentése csak a politikusaikra vonatkozott.

Alekszandar Vucsics New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóról szóló ülésén kifejtette, hogy ha bárkit megbántott, bocsánatot kér az egész szlovén közvéleménytől, azonban a szlovén politikusoktól nem kér bocsánatot, mivel szerinte ők „undorító politikát” folytatnak Szerbiával szemben.

A szerb miniszterelnök azzal vádolta Szlovéniát, hogy az Egyesült Államokkal és Svájccal együtt arra törekszik, hogy a koszovói küldöttség az 1998-1999-es háború során a szerb erők által elkövetett nemi erőszak túlélőit hozza el az ülésre, ami felháborodást váltott ki a szerb küldöttség körében.

Vucsics megjegyzéseire gyorsan érkeztek a reakciók. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter úgy érezte, hogy a szerb kormányfő megsértette az egész nemzetet, és bocsánatkérést követelt. Robert Golob szlovén miniszterelnök szerint Vucsics kijelentései méltatlanok a két ország közötti kapcsolatokhoz, és egy másik korszakra emlékeztetnek.

Vucsics elismerte, hogy a szlovénokat undorítónak nevezte, de hangsúlyozta, hogy a Biztonsági Tanács ülésére utalt. A szerb kormányfő azt is elmondta, hogy bár sok barátja van Szlovéniában, „csökkenti” látogatásait az országban, és meghívta Robert Golobot egy személyes megbeszélésre Belgrádba.

Vucsics hozzátette, hogy ha szükséges, még egyszer bocsánatot kér, és személyesen is elmondja a szlovénoknak, hogy nem az egész nemzetre gondolt, hanem a szerb nép irányában folytatott politikájukra.