Pakson nincs válságstáb, ha sikerül kiegyenesedni, még szép is lehet a zárás

Amekkora szenzációt jelentett a 2023–2024-es NB I-es futballidény első felében a Paks szereplése és éllovas pozíciója, most a bajnoki meccseket tekintve legalább akkora visszhangja van az ötös vesztőszériának, valamint annak, hogy a nem is olyan régen még listavezető csapat már a harmadik pozíciót foglalja el a Puskás Akadémiától elszenvedett 5–0-s vereség után.

Február 11-én a Paks 1–0-ra megnyerte a Kecskemét elleni rangadót Windecker József góljával, és 40 ponttal az NB I tabelláján egypontos különbséggel előzte meg a 39 pontos Ferencvárost. A tolnai városban kerülték az ominózus összetett szót („bajnokesélyes”), de a magyar sportsajtó a zöld-fehér gárdát üde színfoltként emlegette. A 21. fordulóban a Paks 2–0-ra, majd 3–1-re is vezetett a Zalaegerszeg ellen, de végül Szélpál Norbert öngóljával 4–3-ra kikapott.

Kilenc forduló alatt mindössze hét pontot szerzett a csapat, és az utolsó öt bajnokiját elveszítette, így a 29. forduló után 50 ponttal a harmadik helyre csúszott vissza. Haraszti Zsolt, a klub ügyvezetője szerint nem volt előjele ennek a komoly visszaesésnek, és a csapat eredményei nem a véletlen szüleményei voltak. Az utóbbi hetek visszaesése azonban megfogta a klubot.

A Ferencváros Európa-konferencialigából való kiesése óta javult a teljesítménye, mivel nem kell megosztania az erőit, és ez a Paks szereplésére is hatással lehetett. Haraszti Zsolt nem kívánta mélyebben elemezni a helyzetet, hangsúlyozva, hogy a bajnokságot egészében kell nézni, és ha a Paks megőrzi dobogós helyét, valamint a Magyar Kupában is jól szerepel, akkor remek idényt zárhatnak.

A következő fordulóban a már kiesett Mezőkövesdet fogadja a Paks, és az ügyvezető szerint győzniük kell, hogy megtörjék a rossz szériát. A csapat hosszú hónapokon keresztül nem csak eredményesen, hanem tetszetősen is futballozott, de a sérülések és a formahanyatlás is közrejátszott a visszaesésben.

Bognár György edző nyilatkozatai is figyelmet kaptak, de Haraszti Zsolt nem kívánta kommentálni, hogy ezek milyen hatással voltak a csapatra. A klubvezető szerint nem volt szükség válságstábra, mivel a csapat még mindig dobogós helyen áll, és a bajnoki cím elvesztése nem okoz pánikot.

A Paks továbbra is ragaszkodik a kizárólag magyar labdarúgókat foglalkoztató játékospolitikájához, amely népszerűvé tette őket a magyar futball rajongói körében. A csapat a Magyar Kupa elődöntőjében 2–1-re legyőzte a Kisvárdát, és bejutott a május 15-én a Puskás Arénában esedékes döntőbe.