A Balatonnál drágább lett a nyaralás

Egyre többe kerül a pihenés a magyar tenger partján, a szállásárak átlagosan 10 százalékkal nőttek a Balatonnál a tavalyi évhez képest. Balatonalmádiban a legnagyobb az emelkedés, itt közel 29 százalékkal magasabbak az árak, míg Balatonfüreden 17, Keszthelyen pedig 15,4 százalékos a növekedés. Az egész országban érezhető az áremelkedés, ami tovább súlyosbítja a hazai turizmus helyzetét.

2024-ben az április 17-ig megtett előfoglalások alapján a szobaárak és a vendégéjszakák figyelembevételével az átlagos foglalási ár fejenként 12 429 forint, ami közel 10 százalékos emelkedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. A magyarok egy része az elmúlt években inkább külföldi nyaralást választott, ahol úgy érzik, jobban megéri a pénzüket költeni.

A gazdasági helyzet nem ígér sok jót a hazai turizmus számára az idei évben sem. A kérdés, hogy Ön szerint olcsóbb-e a nyaralás itthon, mint külföldön, továbbra is megosztja az embereket. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő szerint az áremelkedés mértéke várhatóan nem haladja majd meg az inflációt, és a tényleges árakat csak a szezon végén lehet majd megállapítani.

A legkedveltebb balatoni települések között Hévíz, Keszthely, Siófok és Zamárdi szerepelnek, de a turisztikai minőségben Balatonfüred fejlődött a legtöbbet, nyugat-európai szemmel nézve is trendi hely lett. A legkeresettebb szállástípusok a három-négycsillagos szállodák, de a glampingezés is reneszánszát éli, sok megújult közülük. Az igényszintje is nőtt a magyar turistának, sokan már nem biztos, hogy elmennének egy olyan vendéghelyre, mint a kilencvenes évek elején.

A legolcsóbb szállástípus a stoppolás és a szabadstrandon való éjszakázás, míg a legdrágább egy ötcsillagos szálloda lakosztálya, ami háromszázezer forintba kerülhet egy éjszakára. Spórolni az időzítéssel és a távolsággal a parttól lehet, hiszen minél messzebb vagyunk, annál olcsóbb az azonos kategóriájú szálláshely. Külföldi nyaralás esetén nem mindig jön ki olcsóbban, hiszen bár vannak exkluzív ajánlatok, a helyszínen történő költések gyakran magasabbak, mint Magyarországon.