Nagy István: Muszlimok és a szalmabálák kérdése

Nagy István agrárminiszter szerint fontos lehetőségek rejlenek abban, hogy Európában 3 millió muszlim él, és a szalmabálák eladásának betiltása is napirenden van.

Az agrárminiszter, Nagy István a Somogy megyei Kapolypusztán beszélt arról, hogy a talaj humusztartalmának csökkenése miatt minden szerves anyagra szükség van, ezért fontolóra vette a szalmabálák erőműveknek történő eladásának betiltását. A pécsi erőmű korábban szalmabeszerzési kampányt indított, hogy 200 ezer tonna tüzelőanyagot szerezzen be a földekről, azonban Nagy István szerint a talajban élő mikroorganizmusok számának az elmúlt 50 évben tapasztalt 90 százalékos csökkenése miatt "utolsó órában vagyunk, hogy a talajaink termékenységét megőrizzük". A döntés előtt azonban még egyeztetnek az érintettekkel, és kompenzációt ígérnek számukra.

A miniszter emellett kiemelte, hogy az Európában élő 3 millió muszlim bárányhús iránti igénye és a táplálkozási divatirányzatok új lehetőségeket teremtenek. Nagy István szerint az állattenyésztést nem leépíteni, hanem fejleszteni kellene, a források megháromszorozásával, hogy a piaci helyzetet javítani lehessen.