Az Illatos úti méregtelenítés megkezdődik

Két évvel ezelőtt felfedezett, rég betiltott rovarirtószerek maradványainak eltávolítása veszi kezdetét az Illatos úton, a Budapesti Vegyiművek egykori területéről.

A Greenpeace és Baranyi Krisztina független polgármester több éves szakmai nyomásgyakorlását követően elindul a 100 tonnányi rákkeltő és kiemelten veszélyes, évtizedekkel ezelőtt betiltott vegyszerek eltakarítása az Illatos úti egykori vegyiművek helyszínéről. Az ügy 2015-ben pattant ki, amikor a Greenpeace aktivistái és Baranyi Krisztina, akkori önkormányzati képviselő, felhívták a figyelem a területen található veszélyes hulladékra, ami eredményeként közel 2800 tonna, 12 ezer hordónyi szétrohadt hulladékot szállítottak el. Bár 2016 elejére a hordók eltűntek, és 2017-18-ban a szennyezett berendezéseket és épületeket is elbontották, a talaj és a talajvíz szennyezettsége továbbra is megmaradt.

A probléma újra a figyelem középpontjába került 2022-ben, amikor a Greenpeace és azóta polgármesterré választott Baranyi Krisztina nyilvánosságra hozta, hogy a telephely egyik romos pincéjében szétfoszlott zsákokban található a régóta betiltott HCH rovarirtószer. A helyi talajvizet is szennyező anyag miatt a Greenpeace nemzetközi szinten is segítséget kért, mivel a Pest Megyei Kormányhivatal tagadta a szennyezés létezését, annak ellenére, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat mérései bizonyították az egészségre káros veszélyes hulladékok jelenlétét.

A kitartó erőfeszítéseknek köszönhetően mostanra sikerült előrelépést elérni. A területet bérlő cég megállapodott az állami felszámolóval, hogy elvégzi a méreglerakat szakszerű felszámolását, és cserébe a költségeket levonhatja a bérleti díjból. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint ez azt jelenti, hogy a Budapesti Vegyiművek jogutódja állja a kármentés költségeit. Az egykori Budapesti Vegyiművek Magyarország első nehézvegyipari vállalata volt, 1892-től 2007-es felszámolásáig működött az Illatos úti telephelyen, ahol főleg gyógyszert, növényvédő- és rovarirtó szereket gyártottak, többségében olyanokat, amelyeket az ENSZ Stockholmi Egyezménye azóta világszinten betiltott. A Greenpeace az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkárságához, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához fordult, hogy ezekkel gyakoroljanak nyomást a kormányra a nemzetközi egyezmények betartása érdekében.

Simon Gergely hangsúlyozza, hogy a Greenpeace nagyon várja, hogy a terület teljes kármentesítése megtörténjen a jelenlegi állapotfelmérés lezárása után, és az ügyet továbbra is figyelemmel kísérik.