Magyarország is kéri a Hamász túszainak elengedését

Az összes elrabolt külföldi túsz elengedésére szólította fel közös közleményben a Hamász palesztin szélsőséges szervezetet 18 érintett ország, köztük Magyarország csütörtökön. A Washingtonban közzétett dokumentum kiemeli, hogy a túszok és a Gázai övezet palesztin polgári lakossága a nemzetközi jog védelme alatt állnak, és "sorsuk nemzetközi aggodalom tárgya".

A közös nyilatkozatban, amelyet az Egyesült Államok és Magyarország mellett több más ország állam-, illetve kormányfőjének nevében adtak ki, felszólítást intéznek a Hamászhoz, hogy az általuk Gázában több mint 200 napja fogva tartott túszokat azonnal engedjék szabadon, beleértve az érintett országok polgárait is.

Az aláíró országok hangsúlyozzák, hogy a túszok részleges elengedéséről szóló, a Hamász által a közelmúltban elutasított megállapodástervezet egy azonnali és meghosszabbított tűzszünetet jelentett volna a Gázai övezetben, és elősegítette volna a humanitárius szállítmányok növelését, valamint lehetővé tette volna a gázai lakosok számára, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Az amerikai kormányzat egy magas rangú tisztségviselője a közlemény kiadása előtt percekkel újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a dokumentumot országok széles köre egyhangúlag írta alá, ami az ügy súlyát és a fogva tartott állampolgárok helyzetét is indokolja. A tisztségviselő beszámolt arról, hogy a Hamász részéről mutatkozik némi nyitottság az előrelépésre a tárgyalásokon, de hozzátette, hogy a palesztin terrorszervezet döntéshozói nem azok, akik a megbeszéléseken részt vesznek, hanem a Gázai övezetben, a föld alatt tartózkodnak a túszokkal együtt.

A tisztségviselő válaszolt egy kérdésre is, miszerint az izraeli részről az egyiptomi és katari közvetítéssel kidolgozott legutóbbi megállapodásjavaslat már elnyerte Izrael támogatását, miközben a Hamász részéről nem volt "konstruktív" a hozzáállás. Elismerte azonban, hogy a folyamat során volt olyan pont, amikor Izrael sem tett meg mindent az egyezség érdekében. A tavaly október 7-én elhurcolt 253 túsz közül novemberben többeket elengedtek, és izraeli összesítés szerint 133-an maradtak a Hamász fogságában. Közülük 36 ember halálát is megerősítették, a többiek sorsáról nincsenek megbízható információk.

Szerdán egy videófelvétel került nyilvánosságra, amely az izraeli-amerikai állampolgárságú Hersh Goldberg-Polint mutatja. Az amerikai kormányzati illetékes szerint a felvétel hitelesnek tekinthető, így bízni lehet abban, hogy a 23 éves férfi valóban életben van. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi nyilatkozata alapján még egy magyar állampolgárságú túsz van a Hamász fogságában.