MOL részesedést szerzett Tiborcz István fuvarcégében

A MOL Vagyonkezelő Kft. belevásárolta magát a Tiborcz István tulajdonában lévő Waberer's International Nyrt.-be, 15 százalékos részesedést szerezve a társaságban.

A MOL leányvállalata, a MOL Vagyonkezelő Kft., 2024. április 25-én 2.654.061 db „A” sorozatú törzsrészvényt vásárolt a Waberer's International Nyrt.-en, ami 15 százalékos tulajdonhányadot jelent. A Waberer's International Nyrt. tavaly került Tiborcz István tulajdonába.

A MOL és az Indotek Group közötti üzlet lezárultával a MOL megvásárolta a Jellinek Dánielhez kötődő cégcsoporttól a Waberer's 15 százalékát. Ezzel egyidejűleg a MOL és a Waberer’s stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében szorosabbra fűzik üzleti együttműködésüket a komplex logisztikai szolgáltatások, az alternatív üzemanyagok, az energiahatékonysági fejlesztések és a zöldenergia-átmenet területén.

A MOL tavaly decemberben jelentette be a Waberer's részesedésének megvásárlását, és az új együttműködés során kiemelt figyelmet kap az üzemanyagok és kenőanyagok értékesítése, az alternatív üzemanyagok fejlesztése, az energiahatékonysági tudáscsere, valamint a speciális töltő- és szolgáltatópontok kialakítása is.

A MOL legújabbkori terjeszkedésének az a stratégiai mottója, hogy a cég kulcsszereplővé szeretne válni Kelet-Közép-Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságában, és alacsony karbonlábnyomú üzemanyagpiacán.

Januárban a MOL együttműködési megállapodást kötött a Volánbusz, a MÁV és a Waberer’s társaságokkal a hidrogénmobilitás fejlesztése céljából. A megállapodás keretében a jövőben tervezik az új hidrogén üzemanyagcellás járművek tesztelését és üzemeltetését, valamint a hozzájuk szükséges töltési infrastruktúra kiépítését is. A Waberer's reményei szerint két év múlva a legmodernebb üzemanyagcellás járműveik is megjelenhetnek a magyar utakon.

A Waberer’s nehéz éveken van túl, de a 2020-as mélyponthoz képest nagyon fellendült, mindezt a befektetők is honorálták, mert a részvény árfolyama azóta éppen megnégyszereződött. Mindez azt is garantálja, hogy Jellinek kiváló üzletet kötött, szinte biztosan nagyot kaszált a részesedésen.

A több mint 2,5 millió darab részvény megvásárlása hatalmas tranzakció volt, két kötésben valósult meg, amelyek piaci értéke 10 milliárd forint felett volt. A hír nem újdonság, az olajcég már tavaly decemberben jelezte: a Waberer’s 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.