Izraeli-amerikai túsz sorsa a Gázai övezetben

A Hamász által fogva tartott izraeli-amerikai túsz, Hersh Goldberg-Polin drámai története került napvilágra, aki a Nova fesztiválról történt elrablása óta él pokoli körülmények között.

A Hamász egy videóban mutatta be Hersh Goldberg-Polin izraeli-amerikai túsz sorsát, aki arról számolt be, hogy a foglyok szörnyű körülmények között kénytelenek élni. Goldberg-Polin, aki 23 éves, azt állította, hogy a Hamász terroristái 2020. október 7-én rabolták el a Nova fesztiválról. Szemtanúk szerint a fiatalember az óvóhelyen tartózkodott, amikor a Hamász gránátokkal támadta azt, és ő több gránátot is visszadobott, míg végül az egyik robbanás következtében elvesztette az alkarját.

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium adatai szerint az izraeli támadásoknak már 34 305 halálos áldozata van. Izrael továbbra is bombázásokat hajt végre a Gázai övezetben.

Jelentések szerint Izrael készülhet arra, hogy katonai erőket vezényeljen Rafah városába, amely az egyetlen olyan hely a Gázai övezetben, ahol még nem folyik harc. A városba menekült az övezet 2,3 millió lakosának jelentős része, miután Izrael megtámadta a régió északi részét. Az ENSZ szerint a Gázai övezet északi részén éhínség van, és körülbelül egymillió ember zsúfolódott össze az egyiptomi határnál található Rafahban.

Az Egyesült Államokban, az austini Texasi Egyetem diákjai óráikról kivonulva tüntetést szerveztek Izrael gázai műveletei ellen. A helyi és állami rendőrség beavatkozott a tüntetés megállítása érdekében. A lovasrendőrök gumibotokkal felszerelkezve szorították vissza a diákokat, és a rendőri intézkedés során legalább 20 személyt letartóztattak, köztük egy Fox televíziós fotóst is.

Az arab társadalmak forrnak az indulattól, az itteni közbeszéd szerint, amit Izrael művel, egyszerűen népirtás. Egyiptomban is voltak szimpátiatüntetések a palesztinok mellett. Az izraeli külpolitika miatt az arabok nem látnak különbséget a vallás, a zsidók és a cionizmus között, ami potenciális terrortámadások veszélyét is növeli a régióban.

: BBC : Guardian : Jászberényi Sándor: Az utolsó zsidó Egyiptomban