Angliában élő marokkói férfi késes ámokfutása után ítélet született

Ahmed Ali Alid, aki októberben késes ámokfutást rendezett Angliában, azt állította, hogy a "Gáza népéért" ölt meg egy 70 éves brit férfit.

A 45 éves Ahmed Ali Alid először lakótársát próbálta megölni, aki éppen aludt, amikor a férfi rátámadt és mellkason szúrta. Ezt követően Hartlepool utcáin kóborolt, míg rá nem talált Terence Carney-ra, akit több késszúrással megölt.

Alid a rendőröknek elmondta, hogy a gyilkosságot egy héttel a Hamász Izrael elleni támadásai után hajtotta végre, "Gáza népéért", és tervei között szerepelt még több ember megölése is.

A bíróságon Alid beszámolt arról, hogy cukrászként dolgozott, majd 2007-ben Marokkóból Spanyolországba utazott, és 13 különböző európai országban tartózkodott, mielőtt 2020-ban Nagy-Britanniába érkezett. Itt menedékjogot kért, és államilag finanszírozott szálláson élt, várva a kérelmének elbírálására.

A férfiról korábban lakótársa is jelezte a hatóságoknak, hogy szélsőséges nézeteket vall, és terroristákkal szimpatizál, de a rendőrség nem léphetett fel ellene, amíg közvetlen fenyegetést nem jelentett.

Ahmed Ali Alid nem az első eset, aki hosszú évekig tartózkodott Európában, mielőtt támadást hajtott volna végre. Korábban Abdeslam Lassoued esetében is megfigyelhető volt, hogy a kontinens számos országában megfordult, mielőtt Brüsszelben két embert agyonlőtt, és az Iszlám Állam harcosának vallotta magát.