Horvátország megerősíti légierőjét: megkezdődött az új Rafale vadászgépek átadása

Horvátországban megkezdődött a légierő jelentős megerősítése, miután az első hat Rafale vadászgép megérkezett a Franciaországtól megvásárolt tizenkét darabos flottából.

A horvát kormány 2021 májusában döntött a tizenkét használt Dessault Rafale F3R típusú vadászgép megvásárlásáról, 1,13 milliárd euró értékben, amelyek között tíz együléses és két kétüléses modell található. Andrej Plenkovic miniszterelnök szerint ezek a többfunkciós repülők a legújabb generációs harci gépek közé tartoznak, és az ország harci képességét a következő 30-40 évben jelentősen meg fogják növelni.

A vadászgépek a bordeaux-i repülőtérről indultak útnak, a horvát pilóták kíséretében, akik előzőleg több hónapos kiképzésen estek át Franciaországban. Az év végéig további két gép érkezését várják, a maradék négy pedig 2025 első negyedévének végéig fog megérkezni.

Horvátország légierője korábban nyolc generáljavításon átesett MiG-21 BIS szuperszonikus vadászgépből és négy UM gyakorló repülőgépből állt. Azonban a MiG-21-esek nagyjavítását botrány övezte, mivel a horvát katonai ügyészség nyomozást indított a gépek sorozatos hibái miatt. Kiderült, hogy Ukrajna nem eredeti MiG-21-eseket, hanem több országból származó alkatrészekből összeállított repülőgépeket adott el Horvátországnak, ahol a sorozatszámokat átütötték, és az alkatrészek számai sem stimmtek a dokumentációval. Emiatt a gépek közül csak néhány tudott repülni, és azok is csak minimális időt töltöttek a levegőben. 2023-tól pedig ezek a repülőgépek már nem emelkedhettek a levegőbe, mivel műszaki érvényességük lejárt, így Horvátország légterének védelmét Olaszország és Magyarország látta el.