Hét tizenévest tartóztattak le a sydney-i püspök megkéselése után

Az ausztrál terrorelhárító csoport szerdán letartóztatott hét tizenévest, akik kapcsolatban állnak azzal a fiatallal, akit egy sydney-i püspök elleni, vallási indíttatású terrortámadással vádolnak.

Április 15-én este Sydney egyik templomában történt késeléses támadás, amelyet élő adásban is közvetítettek. A támadás során Mar Mari Emmanuel asszír püspök többször megsebesült, az eseményről videófelvétel is készült. A püspök túlélte a bántalmazást, és később üzent is támadójának. Az ausztrál hatóságok terrorcselekményként kezelik az esetet. A rendőrség egy nagyszabású akció keretében, amelyben több mint 400 rendőrből és biztonsági személyből álló csapat vett részt, letartóztatta a 16 éves elkövető hét társát. Az AsiaOne információi szerint a tizenéveseket azért vették őrizetbe, mert „elfogadhatatlan kockázatot” jelentettek a társadalomra, és vallási indíttatású, erőszakos szélsőséges ideológiát vallottak.

David Hudson, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnök-helyettese a letartóztatásokat követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a közösség biztonságban van, és nincs folyamatos fenyegetés.

A püspök elleni támadás előtt pár nappal egy másik tragikus esemény is megrázta Ausztrália legnépesebb városát: egy késeléses támadás során hat ember életét vesztette, és további 12 személy megsebesült Sydney egyik bevásárlóközpontjában.

Anthony Albanese miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Ausztrália egy békeszerető nemzet, és nincs helye az erőszakos szélsőségeknek az országban. Felszólította a közösséget és az országot, hogy egyesüljenek, ne pedig széthúzzanak.

A rendőrség további öt embert hallgatott ki a támadással kapcsolatban, és öt tinédzser ellen emeltek vádat terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt, amiért egy késes támadásban megsebesítették a püspököt és több más embert a templomban. Az öt fiút csütörtökön állítják bíróság elé, és a vádak között erőszakos szélsőséges anyagok birtoklása, összeesküvés terrorcselekményre való felkészülésre és kés nyilvános helyeken való hordása szerepel. A tinédzser a szemtanúk szerint arabul beszélt Mohamed próféta megsértéséről, miután az élőben, online közvetített istentisztelet alatt késsel többször is megszúrta Mar Mari Emmanuel püspököt és Isaac Royel tiszteletest. Korábban a rendőrség csak a 15 éves támadót vette őrizetbe.

Az eseményeket követően feszültség alakult ki Elon Musk és Ausztrália között, miután az X közösségi platformra, amely Musk tulajdonában van, felkerült a támadásról készült videó. A felvétel, amelyet több millióan tekintettek meg, a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmaz. Az ausztrál politikusok szerint Musk és az X felelőtlenül kezeli az ügyet, és nem veszik figyelembe a videó közzétételének lehetséges következményeit. Az ausztrál hatóságok szerint a felvételek tovább fokozták a támadás után kitört templom előtti zavargások hangulatát. Az ország e-biztonsági biztosa utasítást adott a felvétel eltávolítására, de az X nem hajlandó erre, mivel szerintük ez a szólásszabadság korlátozása lenne. Az ügy szerdán a Sydney-i Szövetségi Bíróságon folytatódott, ahol az X ügyvédje, Marcus Hoyne kijelentette, hogy a platform harcolni fog a hivatali hatáskörét túllépő biztossal.

Anthony Albanese miniszterelnök arrogáns milliárdosnak nevezte Muskt, aki szerinte azt hiszi magáról, hogy a törvény és a józan tisztesség felett áll. Az ausztrál politikus ezt követően törölte X-fiókját, és más politikusokat is erre ösztönzött. Jacqui Lambie tasmániai szenátor, aki korábban a milliárdos bebörtönzésére szólított fel, katonai ruhába öltözve üzent Musknak a Facebookon, hogy „vegye fel a nagyfiú nadrágját és tegye a helyes dolgot”. Musk még nem reagált a bejegyzésre, de amikor a politikusnő korábban a milliárdos bebörtönzésére szólított fel az állami televízióban, akkor Musk „Ausztrália népének ellenségének” nevezte Jacqui Lambiet.

Mivel Musk nem tett eleget az e-biztos kérésének, az e-biztos jogi lépéseket tett az X-el szemben, követelve, hogy minden egyes elmulasztott napért – amikor nem teljesítették az ausztrál kérést – fizessenek 782 500 ausztrál dollárt.