Drake mesterséges intelligenciával keltette életre Tupac hangját

Tupac Shakur örökösei jogi lépéseket fontolgatnak Drake ellen, aki mesterséges intelligencia segítségével Tupac hangját felhasználva bírálta Kendrick Lamart a Taylor Made Freestyle című dalában. A hagyaték kezelői szerint ez a cselekedet súlyos sértés, és ultimátumot adtak a rappernek, hogy 24 órán belül távolítsa el a dalt.

Howard King ügyvéd, a hagyaték képviselője kijelentette, hogy Drake cselekedete mélységesen megdöbbentő, mivel engedély nélkül használta fel Tupac hangját és személyiségét. King szerint ez nemcsak a hagyaték jogainak megsértése, hanem Tupac örökségével való visszaélés is.

Az ügyvéd hozzáfűzte, hogy a hang felhasználása Kendrick Lamarral szemben, aki a hagyaték jó barátja és tisztelettel adózik Tupac emlékének, még inkább súlyosbítja a helyzetet.

A Taylor Made Freestyle része a Drake és Lamar közötti régóta húzódó nézeteltérésnek, amely az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket öltött. A Guardian szerint ez az „évtized rappháborúja” lehet, amelybe több híres előadó, mint J Cole, Future, The Weeknd, Kanye West és Rick Ross is bekapcsolódott, míg Chris Brown és Quavo között egy különálló konfliktus kezdődött.

Drake korábban nem támogatta az MI használatát a zenében, különösen miután egy rejtélyes felhasználó, ghostwriter977, az ő és The Weeknd hangját utánozva készített egy dalt, amelyet az Universal Music Group gyorsan eltávolíttatott a legtöbb online platformról.