McKinsey elleni büntetőjogi vizsgálat az ópioidválság kapcsán

Az Egyesült Államokban büntetőeljárás folyik a McKinsey & Co tanácsadó cég ellen, mivel a vádak szerint a cég hozzájárult az ópioidválság kialakulásához, tanácsaival elősegítve a függőséget okozó fájdalomcsillapítók túlzott értékesítését.

A vádak szerint a McKinsey tanácsokat adott a Purdue Pharmának és más gyógyszergyártóknak az ópioid alapú fájdalomcsillapítók értékesítésének növelése érdekében, ami függőséghez és halálesetekhez vezetett. A vizsgálat arra irányul, hogy a McKinsey részt vett-e bűnszervezet működtetésében, egészségügyi csalásban, valamint akadályozta-e az igazságügyi eljárásokat.

A vizsgálatot az Igazságügyi Minisztérium vezeti Washingtonban, Massachusettsben és Virginiában, és jelenleg tárgyalások folynak a felek között a helyzet rendezése érdekében. A McKinsey korábban már kötött megállapodásokat összesen közel 1 milliárd dollár értékben az ópioidperes ügyek rendezésére, és 2019 óta nem nyújt tanácsadást ópioidokkal kapcsolatos üzleti tevékenységekben.

A Purdue Pharma, amely szintén érintett az ügyben, bűnösnek vallotta magát bizonyos vádakban és csődeljárás alatt áll, mintegy 10 milliárd dollár értékű rendezést javasolva az ópioidválság miatti peres eljárások lezárása céljából. Az ügyészség döntése még várat magára, mivel a vizsgálat során jelentős mennyiségű dokumentum áttekintése és konzultációk zajlanak.