Az eldobható elektromos cigaretták betiltásáért kampányolnak brit tudósok

Brit tudósok egy csoportja a Science szaklapban hívta fel a figyelmet az eldobható elektromos cigaretták által okozott környezeti problémákra, és betiltásukat sürgetik. Az EurekAlert által ismertetett nyílt levél szerint ezek az eszközök jelentős hulladékmennyiséget termelnek, amelyek között értékes lítium és ritkaföldfémek is megtalálhatók.

A kutatók, akik az Abertay Egyetem, a Dundee Egyetem, a University College London és a Plymouth Egyetem környezettudományi, anyagtudományi, tengerbiológiai, fogyasztói magatartási és etikai területeken dolgoznak, aggodalmukat fejezték ki a fogyasztói magatartás és az eldobható termékek, mint az elektromos cigaretták, mini ventilátorok és fülhallgatók által generált hulladék mennyisége miatt.

Az Egyesült Királyságban 2022 és 2023 között megnégyszereződött az eldobható cigaretták eladása, hetente körülbelül 5 millió darab kerül a szemétbe. Az Egyesült Államokban a helyzet még súlyosabb, ahol másodpercenként 4,5 eldobható cigaretta landol a hulladékban.

A tudósok szerint az eldobható elektromos cigarettákban és más egyszer használatos termékekben található értékes erőforrások, mint a lítium és ritkaföldfémek, létfontosságúak a zöld iparágak számára, például az elektromos járművek gyártásához. Az ilyen eszközökben való felhasználásuk csökkenti a globális elérhetőségüket.

Európa, amely híresen szegény ezekben az erőforrásokban, szembesül azzal a kihívással, hogy a zöld átállás miatt növekvő nyersanyagszükségletét jelenleg nagyrészt importból fedezi, gyakran monopolhelyzetben lévő harmadik országbeli beszállítóktól. A Világbank előrejelzése szerint 2050-re az ilyen ásványok iránti kereslet akár 500 százalékkal is növekedhet. Az Európai Unió különösen függ Kínától, amely a világ ritkaföldfémkészletének 86 százalékát termeli ki.

A nettó zéró kibocsátás eléréséhez szükséges nyersanyagok mennyisége jelentős: egy elektromos autó megépítéséhez például hatszor több kritikus nyersanyagra van szükség, mint egy hagyományos autóéhoz. Az elektromos cigaretták gyakran újrahasznosíthatóként kerülnek értékesítésre, de a fogyasztóknak nem nyújtanak egyértelmű utasításokat arra vonatkozóan, hogy hogyan adják le a használaton kívüli készülékeket.

A kutatók sürgős reformot sürgetnek az eldobható elektronikai eszközök terén, hogy megelőzzék az erőforrások kimerülését és a környezetszennyezést.