Az ukrán hadsereg megoldhatatlan problémái

Hosszú tárgyalások után az amerikai képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának szánt 60,8 milliárd dolláros segélycsomagot, amely enyhítheti az ukrán csapatok ellátási problémáit, de Kijevnek létszámhiánnyal is meg kell küzdenie.

Az ukrán katonák morálját jelentősen befolyásolta a frontvonalon tapasztalható ellátási hiányosságok, és az oroszok fölénye is hozzájárult Moszkva előretöréséhez. Az ukrán 115-ös gépesített dandár Ocseretine falu bevételénél megfutamodott, és a település nagy részét szinte harc nélkül átadták az oroszoknak. A 47-es gépesített dandár kimerült egységeit a 115-ösök váltották fel, de a vezérkar végül a távozó alakulatokat fordította vissza a további orosz nyomulás megakadályozására.

A hadsereg növekedése és a kihívások

Az Ukrán Fegyveres Erők (ZSU) létszámát jelentősen megemelték a 2022-es orosz invázió hatására, 246 ezerről 700 ezerre nőtt. A ZSU sikereket ért el, de 2023-ban a harctéri összecsapások ellenére a két fél által ellenőrzött területek mérete nem változott jelentősen. A folyamatos harcok növelték a veszteségeket és kifárasztották a katonákat. A mozgósítás Kijevben érzékeny politikai téma, a lakosság körében nincs meg a kellő támogatottság, de a harcoló alakulatok feltöltése sürgős.

A mozgósítási eljárásokat gyorsan kellett reformálni, hogy növeljék az átláthatóságot és a hatékonyságot. Az országban korrupciós botrányok is kirobbantak, például az odesszai központ vezetője 4,35 millió dollárért vásárolt magánvillát Marbellán. Az ukrán férfiak közül sokan próbáltak elhagyni az országot, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot. Az ukrán harcoló alakulatok átlagéletkora 43 év, ami a világ egyik legidősebb haderejét jelenti.

Kijev tervei és a demográfiai kihívások

Kijev tudatában van a morál csökkenésének és a kimerültségnek, és megoldást keres a problémákra. A haderő jelenlegi létszáma 680 ezer fő, ebből 200 ezer harcol a fronton. Zelenszkij szerint 450-500 ezer emberre lenne szükség, ami 13 milliárd dolláros költséget jelentene. A sorozási kötelezettség életkorát 27-ről 25 évre csökkentették, és a mozgósítási célszámokat először 400 ezerre, majd 250 ezer főre mérsékelték.

Az ukrajnai demográfiai helyzet nem kedvező, a születési arányszám a függetlenség óta csökkent. Az 1980-as évek végén még majdnem 800 ezres éves születésszám 400 ezer alá esett, majd 2010 környékére újra 500 ezer fő környékén tetőzött, de ezután ismét csökkent. Az országban a férfiak 26 százaléka a 35-49 éves korosztályban van, míg a 20-34 évesek aránya csak 17 százalék.

Az ukrán férfiak közül sokan már a háború előtt elhagyták az országot, és a 2022-es invázió óta újabb területek kerültek orosz ellenőrzés alá. A behívható emberek létszáma jelentősen elmarad a szükségestől, és Ukrajnának vagy az alapellátásban dolgozókra kell támaszkodnia, vagy csökkentenie kell a behívható kor szintjét, ami hosszú távon veszélyeztetheti a jövőt.

A nyugati fegyverszállítmányok moráljavító hatása csak átmeneti lehet, és a mozgósítás sikerességéhez csak részben járulhatnak hozzá. A kihívások hosszú távon komoly problémát jelenthetnek Ukrajna számára.