A robotok és az állatok mozgásképességének összehasonlítása

A robotikai mérnökök évtizedek óta törekednek arra, hogy olyan robotokat fejlesszenek ki, amelyek az állatokhoz hasonló mozgékonysággal rendelkeznek, ám a legtöbb állat még mindig messze felülmúlja őket ezen a téren.

A robotok és az állatok mozgásképességének összehasonlítása során a kutatók rámutattak arra, hogy bár a robotok egyes területeken képesek lehetnek túlszárnyalni az állatokat, az állatok kitartása és mozgékonysága még mindig elérhetetlen számukra. Dr. Max Donelan, a Simon Fraser Egyetem professzora szerint a gnúk, hegyi kecskék és csótányok például olyan képességekkel rendelkeznek, amelyeket a jelenlegi robotok nem tudnak utánozni. A gnúk képesek hosszú távokat megtenni zord terepen, a hegyi kecskék szinte láthatatlan kapaszkodókon is képesek felmászni, a csótányok pedig lábuk elvesztése után is képesek fenntartani sebességüket.

A Science Robotics szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók összehasonlították a futórobotok és az állatok különböző aspektusait. Az eredmények szerint a biológiai alkotóelemek önmagukban nem teljesítenek olyan jól, mint a gyártott alkatrészek, azonban az állatok képessége az alkotóelemek integrálására és irányítására messze felülmúlja a robotokét. Ez azt jelenti, hogy a mozgás szempontjából az állatok még mindig elképesztő teljesítményre képesek.

A kutatók kiemelték, hogy a technológia fejlődése gyorsabb lehet az evolúciónál, és bár jelenleg a robotok nem tudják felvenni a versenyt az állatokkal, a jövőben rejlő lehetőségek miatt ez megváltozhat.