A nők szerepe az autóiparban

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy azok a vállalatok, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a döntéshozatalban, üzletileg sikeresebbek, és a vegyes csapatok jobb termékeket, szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch a Lányok Napján idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit, hogy bemutassa az autóipari innovációkat és a gyártási folyamatokat.

A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártás világába tekinthettek be. A kutatás-fejlesztés, informatika és az autóipar területei hagyományosan férfiak dominanciáját tükrözik, és a fiatal lányok gyakran nem választanak ezeket a területeket a pályaválasztásuk során, ami részben a hiányzó információkra és a berögzült előítéletekre vezethető vissza. A Nők a Tudományban Egyesület által indított Lányok Napja célja, hogy felhívja a lányok figyelmét a természettudományi és műszaki szakmákban rejlő lehetőségekre.

A Bosch Budapest Innovációs Kampuszon, valamint a maklári, hatvani és miskolci telephelyein fogadta az érdeklődő fiatalokat, akik nemcsak a gyártási folyamatokba nyerhettek betekintést, hanem inspiráló női karrierutakkal is megismerkedhettek.

Mesterséges intelligencia és hipermodern robotok Makláron

A maklári üzemben a legmodernebb körülmények között, digitalizált, mesterséges intelligenciával támogatott környezetben készülnek a járművek fontos alkatrészei, mint például kormányművek és kormányoszlopok. A világ több mint száz járműgyártójának szállítanak innen alkatrészeket. A látogatók a Servocom egységek gyártási és összeszerelési folyamatát is megfigyelhették, ahol magasan automatizált gépek dolgoznak emberi felügyelet mellett. A termékellenőrök, metrikusok és anyagvizsgálók munkájába is bepillantást nyerhettek, akik többek között röntgen segítségével végzik a teszteket és méréseket.

Sokszínűség, mint alappillér

A sokszínűség előnyeit alátámasztó kutatások szerint a vegyes csapatokkal rendelkező vállalatok jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Boschnál kiemelt figyelmet fordítanak a rugalmas és családbarát munkakultúra kialakítására, az egyedi élethelyzetek támogatására, valamint a munkába visszatérő édesanyákra is.