A digitalizáció környezeti hatásai és a fenntarthatóság

A digitalizáció előnyei mellett nem szabad megfeledkeznünk a környezeti terhelésről sem. A bitcoinbányászat éves szén-dioxid-kibocsátása például Izrael éves kibocsátásával vetekszik, és a digitalizáció teljes karbonlábnyoma a repülésével egyenértékű. A fenntartható vállalati szoftverek iránti igény növekszik, mivel a digitalizáció karbonkibocsátása 2040-re a teljes kibocsátás 6-14 százalékát is elérheti.

A Mikrum CIO-ja, Dömötör Tibor a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján beszélt arról, hogy a 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása olyan kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút. A szakember kiemelte a fenntartható vállalati szoftverek fontosságát, mivel jelenleg nincs szabályozás a digitalizáció környezeti hatásaira, és a vállalatok hosszú távra terveznek szoftverbeszerzéseiket. A zöld szoftverek lényege az energiahatékonyság, karbonhatékonyság és a tudatos használat. Példaként említette, hogy a szerverek csak felét használjuk ki, és a szoftverek funkcióinak egyharmada felesleges. A Mikrumnál az egyedi szoftverek gyártása során különös figyelmet fordítanak az ügyfelek igényeire és a szoftverek méretére, hogy csak a szükséges funkciókat tartalmazzák.

Georgiu Achilles, a CEU innováció menedzsment szakértője szerint sokan csak látszólag foglalkoznak a fenntarthatósággal, pedig ennek három dimenziója van: társadalom, gazdaság és környezet. Egy görög szigeten a szélerőművek telepítése például állatok természetes környezetét borította fel. Az adatközpontok energiafelhasználása is jelentős: jelenleg 11000 adatközpont működik a világban, 7,4 gigawatt áramfelvétellel, ami 6,5 millió lakóházéval egyenértékű. Az AI és a fenntarthatóság kapcsolatát is érintette, például a tehenek metángázának felhasználását vagy táplálkozásuk vizsgálatát említve. Az AI-vezérelt világ lehetőségei mellett a jövőben egy felfedezésvezérelt világ felé tartunk, ahol a deep learningből a generatív AI felé mozdulunk el. Achilles szerint az AI soha nem fogja tudni felülmúlni a természetes hülyeséget.