TikTok kontra az amerikai kormány

Az amerikai kormány nyomást gyakorol a ByteDance-re, hogy adja el a TikTok amerikai eszközeit, de a kínai vállalat ellenáll és bíróságon kívánja érvényesíteni az alkotmányos jogait.

Az Egyesült Államokban törvény született, amely Joe Biden elnök aláírásával lépett életbe, és amely szerint a kínai ByteDance cégnek 270 nap áll rendelkezésére, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, ellenkező esetben a közösségi platformot betilthatják. A törvényjavaslatot az amerikai törvényhozás mindössze egy hét alatt fogadta el, és a képviselőházon, valamint a szenátuson is gyorsan átment, majd Joe Biden elnök is elfogadta a dokumentumokat. A törvény 2025. január 19-ig, Biden mandátumának lejárta előtti nappal szab határidőt az eladásra, de lehetőség van egy három hónapos meghosszabbításra is, ha "előrelépés történik".

Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója videóban reagált az eseményekre, kijelentve, hogy a vállalat nem hagyja magát, és optimista a kimenetelét illetően. A TikTok közleményében alkotmányellenesnek nevezte a törvényt, és bejelentette, hogy peres úton fogja megtámadni azt. A cég szerint a tények és a törvény is az ő oldalukon állnak, és bíznak a győzelemben. A vezérigazgató videóban kiemelte, hogy szerinte ironikus a helyzet, mivel pont azokat az értékeket támadják, amelyek Amerika fő iránymutatói a szabadság kérdésében, és arra biztatta a felhasználókat, hogy osszák meg a saját történeteiket arról, hogy milyen hatással volt az életükre a TikTok.

A TikTok azt állítja, hogy jelentős összegeket fektettek az amerikai felhasználók adatainak védelmébe és a platform manipuláció elleni védelmébe. A vállalat szerint a tilalom súlyosan érintheti a hétmillió vállalkozást és 170 millió amerikai felhasználót. A ByteDance határozottan állítja, hogy nem hagyják, hogy a TikTok elnémuljon az Egyesült Államokban.

Az FBI többször is figyelmeztetett, hogy a ByteDance megoszthatja a felhasználók érzékeny adatait a kínai kormánnyal, de a cég következetesen tagadta, hogy részt vett volna ilyen tevékenységekben, és kijelentette, hogy nem teljesítené, ha erre kérnék. A vállalat ragaszkodik hozzá, hogy nincs köze a kínai állampárthoz, és egy szingapúri vezérigazgatóval, egy amerikai operatív igazgatóval, valamint egy írországi biztonsági vezetővel rendelkezik. Továbbá hangsúlyozzák, hogy a betiltás 170 millió amerikai szólásszabadságát sértené, 7 millió vállalkozást tenne tönkre, és egy olyan platformot semmisítene meg, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az USA gazdaságához.

Több kritika is megjelent a TikTok-tilalom kapcsán. Ron Wyden demokrata szenátor például arra figyelmeztet, hogy a törvénnyel a jövőben akár az amerikai kormány is visszaélhet. Az ACLU nevű polgármozgalom pedig a közösségi oldal feletti túlzott állami ellenőrzéstől tart. Egyes jogi szakértők azt kifogásolják, hogy az amerikai kormány eddig kevésbé aggódott a felhasználói adatokkal való esetleges visszaélés miatt más platformokon, és most kifejezetten a TikTokot vette csak célba. Az Electronic Frontier Foundation nevű polgárjogi csoport szerint egy ilyen törvénynek minden online hálózatot egyformán felelősségre kellene vonnia. Amennyiben a TikTok pert indítana a törvény ellen, az Egyesült Államoknak bizonyítania kellene a nemzetbiztonság és az állami érdekek veszélyeztetését, ami nem lesz könnyű feladat, mivel a kínai kormány és a ByteDance is tagadja a kémkedésről szóló vádakat.