A magyar állami tőkebefektetések új korszaka

A Nemzeti Tőkeholding (NTH) csoport átalakításai jelentős változásokat hoznak a magyar állami tőkebefektetések terén, új programokkal és szervezeti struktúrával erősítve a hazai vállalkozásokat.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) 2023. január 1-jén azzal a céllal jött létre, hogy hatékonyabbá tegye a meglévő, részben vagy egészben állami hátterű tőkealapok forráskihelyezését, felülvizsgálja az alapkezelői megállapodásokat, mozgósítsa a hazai befektetőket, a piacfejlesztés érdekében pedig hiánypótló tőkeprogramokat valósítson meg.

A társaság sajtóeseményén elhangzottak szerint a koordinált 51 darab alap kihasználtsága 49%-ról 67,6%-ra nőtt, 524,54 milliárd forint még jelenleg befektethető tőke mellett. Az alapkezelési díjak mértékét egységesen évi 1,5%-ban maximalizálták, és a belföldi alapok a 2023-as negyedik negyedéves adatok alapján 488 cégbe összesen 1 097 milliárd forint tőkét fektettek.

A Baross Gábor Tőkeprogram (BGT) első pillérében tevékenykedő alapkezelők eddig 4,3%-os nominális megtérülést tudtak felmutatni, és már elindult a második, zöld pillér is 200 milliárd forintos keretösszeggel, 60 milliárd forintos piaci részvétel mellett. A második pillér a klíma és zöldátállást célzó befektetési stratégiára törő piaci alapkezelőkkel működik együtt, és összesen négy alap felállítását tervezik, 50-50 milliárd forintos keretösszeggel.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Katona Bence elárulta, hogy készül a Baross Gábor Tőkeprogram harmadik pillére is, amely többek között a közép-ázsiai régiót célzó magyar vállalkozások kifektetéséhez kapcsolódó magántőkelapot jelenti. A harmadik pillér új alapok létrehozását támogatja, ahol a hangsúly a nemzetgazdaság szempontjából fontos területek kerülnek célkeresztbe, mint például a védelmi ipari beszállítói program.

Az NTH két specializált kompetenciaközponton keresztül látja el a már érett vállalatok, valamint az innovatív startupok életciklusához, növekedési céljaihoz és speciális finanszírozási igényeihez igazodó tőkebefektetési tevékenységét. A Hiventures a startupokat, a Focus Ventures pedig a már bizonyított közép-és nagyvállalatokat segíti a további fejlődésben.

A Hiventures mintegy 7 év alatt több mint 450 startup vállalkozásnál hajtott végre tőkebefektetést, ezzel Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjévé vált. A változás része, hogy Katona Bencét Hradszki László váltja a vezérigazgatói poszton. Hradszki László szerint a Hiventures eddigi domináns szerepe a piacon csökkenni fog, és több piaci szereplő jelenlétét szeretnék erősíteni.

2024-től a Focus Ventures végzi a Hiventures meglévő, jelenleg 39 cégből álló és mintegy 391 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező vállalati portfóliójának kezelését, illetve az érett vállalatok fejlődését célzó tőkealapok kezelésével és új kihelyezésekkel kapcsolatos feladatokat. A Nemzeti Tőkeholding Zrt. 100%-os tulajdonában álló Focus Ventures közvetlen tőkebefektetési ügyleteket valósít meg, iparágfüggetlen befektetési stratégiával, keresve a jövő szempontjából fontos, jelenleg hiányosságokat mutató iparágakat. Míg a korábbi befektetések egyértelműen a hazai piacra koncentráltak, a jövőben a befektetések a külföldön megvalósuló ügyleteket, azaz a kifektetéseket is segíti majd tőkejuttatással.