A Gazdasági Versenyhivatal nyilatkozata a versenytörvény módosításainak elhalasztásáról

Egyetért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával, amelyeket április 2-án nyújtottak be. A törvényjavaslat célja többek között a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény, a versenytörvény módosítása, amelyet a GVH csütörtökön közölt az MTI-vel.

A beterjesztett törvényjavaslat egy német minta alapján készült rendelkezést is tartalmaz, amely az alapvető jelentőségű vállalkozásokra vonatkozik, és preventív megközelítéssel hivatott elősegíteni a GVH gyors és hatékony beavatkozását versenytorzítás esetén. Azonban a parlament honlapján megjelent törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata szerint kivették a versenytörvényhez kapcsolódó legdurvább módosításokat, így például azokat a rendelkezéseket, amelyek felhatalmaznák a GVH-t, hogy eladásra kötelezheti azokat a cégeket, amelyek „sértik a kiegyensúlyozott versenyt”.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte, hogy a versenyhivatal mindig is a széles körű szakmai konszenzusra törekedett a tevékenységét meghatározó jogszabályok és azok gyakorlati alkalmazásának kérdésében. A versenytörvény módosításainak elhalasztása lehetőséget teremt arra, hogy további szakmai konzultációk révén a minden érintett számára megnyugtató garanciák épülhessenek be a tervezett rendelkezésekbe.

A GVH elnöke szerint a hivatalra a magyar emberek és vállalkozások eddig is számíthattak, és ez a jövőben sem fog változni, mivel a GVH sosem élt vissza a hatásköreivel és a joggal.

A széles körű szakmai konzultációk elősegítése érdekében a GVH elnöke versenypártolási munkacsoport létrehozását kezdeményezte, amelybe az érintett jogalkotókat, szaktárcákat, piaci szereplőket, vállalkozásokat és képviselőiket is bevonják, és a konzultációk rövidesen megkezdődhetnek. Rigó Csaba Balázs a Kossuth Rádió április 5-i adásában felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti versenyhatóság minden esetben az érintett piacok szereplőivel együttműködve, széles körű konzultáció alapján alakítja ki a jogalkalmazói gyakorlatát, amelyet aztán közleményben tesz közzé.