Fallout: a poszt-apokaliptikus világ sikere

A Last of Us elképesztő sikerét követően ismét elkészült egy legendás videojáték-franchisenak az adaptációja, a Fallout, amely a poszt-apokaliptikus univerzumot nem csak a nézőket, hanem a játékosokat is lázba hozta.

A Westword alkotópárosa, Jonathan Nolan és Lisa Joy a Bethesda együttműködésével készítették el a Fallout-ot, amely az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb játékadaptációjának számít, és az ikonikus játéksorozatot is újra népszerűvé tette. Az Amazon Prime Videón április 11-én megjelent sorozatot az első héten csaknem 2,5 milliárd percen át nézte a közönség, ami körülbelül 5,2 millió megtekintést jelent – tájékoztatott a Luminate szórakoztatóipari adatszolgáltató. Az X-en nemrégiben osztotta meg egy játékipari cég, hogy a Fallout 76 világában több mint egymillió ember kalandozott egyetlen nap alatt, továbbá majdnem ötmillió felhasználó volt az összes Fallout-játékban egyetlen nap alatt. Az Amazon hivatalosan is bejelentette a Fallout sorozat 2. évadát.

A sorozat a Fallout világában játszódik, de nem kapcsolódik egyik játékhoz sem, így nem veszi alapul a játékokból eredő tudást. Új karakterekkel, történettel és helyszínekkel bővül az adaptáció. A Fallout egy alternatív történelmet mutat be, ahol a technológiai és társadalmi fejlődés másképp alakult, mint a valóságban. Ebben a világban Amerika és Kína egy nukleáris háborúban feszült egymásnak, amelynek célja a világ kőolaj-függésének megszüntetése volt a fúziós energia fejlesztésével. Azonban 2077-ben mégis bekövetkezett az atomháború, és a Föld lakosságának jelentős része megsemmisült. Az amerikai kormány és a Vault-Tec nem volt felkészülve erre, és csak 17 óvóhelyet építettek meg, amelyek képesek voltak ellenállni a nukleáris csapásoknak, miközben a többi helyszínt emberkísérletekre használták.

A játékokban a Vaultokból származó túlélőként próbálhattunk érvényesülni, és felfedezni a megváltozott Föld felszínét. A sorozat főszereplője, Lucy a 33-as Vaultból indul útnak a romokban heverő Los Angeles-i környék felfedezésére. A sorozat ugyanabban a poszt-apokaliptikus univerzumban játszódik, mint a videojátékok, de a történelmi eseményeken kívül nem sok átfedés van közöttük. A sorozat időszámítása szerint a játékok cselekményei után, 2296-ban játszódik, ami 219 évvel a nukleáris világvége és 9 évvel a Fallout 4 után esik.