Boeing: Növekvő nyomás a cég kilátásain

A Boeing repülőgépgyártó vállalat nehéz helyzetbe került, miután az S&P hitelminősítő a héten másodszor is leminősítette a kilátásait "stabilról" "negatívra", amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük, a 737 MAX gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelési bizonytalanságok és a vezetőségi változások idéztek elő.

Az események sorozata az Alaska Airlines egyik járatán kezdődött, amikor a repülőgép kabinjának egy panele felrobbant a levegőben, ami kényszerleszállást eredményezett. Ez az incidens szigorú hatósági vizsgálatot váltott ki, amelynek középpontjában a Boeing áll. A vállalat jelenlegi helyzetét a 737 MAX modellekkel kapcsolatos minőségi problémák és a termelési bizonytalanságok súlyosbítják. Ezenfelül változások várhatóak a cég vezetőségében is, ami tovább növeli a helyzet bizonytalanságát.

A hitelminősítők is reagáltak a Boeing helyzetére. A Moody's Investors Service egy nappal korábban, szerdán csökkentette a vállalat hitelminősítését, a befektetésre ajánlott osztályzatok legalacsonyabb szintjére.

Az S&P elemzése szerint kétséges, hogy a Boeing képes lesz-e 2024-ben elegendő szabad cash flow-t generálni ahhoz, hogy fedezze az adósságai törlesztésére szánt mintegy 5 milliárd dolláros összeget. A hitelminősítő kiemelte a vezetőséggel kapcsolatos bizonytalanságokat is, amelyek tovább ronthatják a cég helyzetét.