3D-nyomtatott hajók az amerikai hadsereg szolgálatában

Az amerikai hadsereg a Maine Egyetem által fejlesztett, rekordokat döntő polimer 3D-nyomtató segítségével forradalmasíthatja a hajógyártást, jelentős idő- és költségmegtakarítást elérve.

A Maine Egyetem kutatói által kifejlesztett polimer 3D-nyomtató a maga nemében kiemelkedő, Guinness-rekordokkal is büszkélkedhet. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma ezzel a technológiával már két alkalommal állított elő hajókat: először 2019-ben a 2300 kilogrammos 3Dirigót, majd később további két, még ennél is nagyobb vízi járművet 2022-ben. Ezek a hajók járőrhajóként és fuvarozó szállítóhajóként is funkcionálnak.

A Védelmi Minisztérium elégedettségét fejezte ki a nyomtatott hajókkal kapcsolatban, és a gyártási folyamat felgyorsítását tervezi a legújabb nyomtatók használatával. A Rakéta nevű lap szerint a hajók nyomtatása jelentősen lerövidíti a konstrukció idejét, hiszen a 3Dirigo kinyomtatása mindössze 72 órát vett igénybe, míg a nagyobb hajók esetében is csak egy hónapig tartott a nyomtatás és az összeszerelés.

Jelenleg azonban csak azok a járművek készíthetők el 3D-nyomtatással, amelyek polimer anyagból is megvalósíthatók. A Factory of The Future 1.0 nevű 3D-nyomtatóval nemcsak hajókat, hanem hídelemeket, házakat és szélturbinák alkatrészeit is lehet gyártani. Emellett fennáll az igény arra is, hogy teljes falvakat, hidakat, mecseteket és lakónegyedeket hozzanak létre 3D-nyomtatással, amire már léteznek is példák.