Új feltétel az otthonfelújítási programban!

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy a június 3-tól igényelhető otthonfelújítási program alapfeltételeiben változás következik be: a gázhálózatra kötöttség nem lesz elvárás a családi házak esetében.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a piaci képviselőkkel és az Egyensúly Intézet által szervezett találkozón folytatott egyeztetések során kiemelte, hogy a szakmai egyeztetések és a lakossági visszajelzések alapján döntöttek úgy, hogy a pályázati kiírásból eltávolítják a gázhálózatra való kötöttség követelményét. Ezáltal több család számára válik elérhetővé a támogatás.

A program adminisztrációjában is történtek előrelépések. A közvetítői feladatokat az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank konzorciuma látja el, és a 2021-2027-es finanszírozási ciklusban 266 bankfiókban, 134 járásban lesznek elérhetőek a lakossági hitelprogramok. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg.

Az ÉMI egy új felületet hoz létre, amely segítséget nyújt a leendő pályázóknak a várható költségek és energiamegtakarítás előzetes kalkulációjában. Ezen keresztül ellenőrizhető, hogy a tervezett beruházások megfelelnek-e a legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás követelményének. A támogatásból finanszírozható munkálatok közé tartozik az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, a használati melegvíz-rendszer és a fűtésrendszer korszerűsítése.

A program keretében a kivitelezők minősítésével is támogatják a lakosságot, hogy a megfelelő szakembereket találják meg. A támogatások igénylése közel 20 ezer hazai, 1990 előtt épült, életszerűen lakott, akár többlakásos családi- és ikerház energiahatékonyságának javítására szolgált volna, de a jogosultsági dátumot 1990 végéig kitolták, így mintegy 30 ezer ház fog beleférni a 108 milliárd forintos pályázati keretbe.

A program anyagi részleteiről is kiderült, hogy a teljes keret 108 milliárd forint, amit legalább 7 millió forintos beruházásokra lehet felhasználni. A jövedelmi viszonyoktól függően 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitelt kapnak az igénylők, így a támogatás és a hitel együttes összege maximum 6 millió forint lehet. A támogatáshoz 1 millió forint önerőt kell felmutatni, így együttesen akár 7 milliós energetikai felújítás is megvalósítható. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetétől (571 200 forint) 30 százalékkal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat.

Az energetikai felújítással legalább 30 százalékos energiafelhasználási megtakarítást kell elérni, amit a beruházás elején és végén megszerzett energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni. A pályázati felhívás tervezetének részleteit várhatóan napokon belül közzéteszik.