Meglepő eredmények az Alzheimer-kór okairól

Egy friss kutatás új megvilágításba helyezi az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát és a stresszélmények közötti összefüggést, különös tekintettel a gyermekkori stresszfaktorokra.

Az Alzheimer-kór, a demencia egyik leggyakoribb formája, jelenleg mintegy 50 millió embert érint világszerte, és a becslések szerint ez a szám 2050-re megháromszorozódhat. Az Annals of Neurology szakfolyóiratban közzétett tanulmány a stresszes életesemények és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot tárgyalja.

A kutatás során arra jutottak, hogy az életközepi vagy gyermekkori stresszfaktorok erősebb összefüggést mutatnak az Alzheimer-kór kockázati tényezőivel, mint az egész élet során felhalmozódó stressz. Korábbi kutatások már felhívták a figyelmet a pszichológiai tényezők, mint a depresszió, szorongás és krónikus stressz szerepére az Alzheimer-kór kialakulásában, amelyek biológiai válaszokat aktiválhatnak, és hajlamosíthatják az egyéneket a betegségre.

Az új tanulmány kifejezetten a stresszes életesemények szerepét vizsgálja az Alzheimer-kór kialakulásában. A stresszes életesemények olyan történések, amelyek jelentősen megzavarják az egyén megszokott rutinját, és jelentős pszichológiai és érzelmi alkalmazkodást igényelnek.

A vizsgálat során 2743 olyan kognitívan nem sérült résztvevőt vizsgáltak, akiknél fokozott az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mivel legalább egy szülőjüknél diagnosztizálták a betegséget. A résztvevők egészségügyi állapotát, mentális funkcióit, genetikai adottságait és agy szerkezetét is részletesen felmérték.

A kutatók interjúk során 18 olyan életeseményt vizsgáltak, amelyek ismertek a jelentős pszichológiai alkalmazkodást igénylő hatásukról. Az elemzés során kiderült, hogy az egyes személyek életében bekövetkezett stresszes életesemények teljes száma nem mutatott egységes összefüggést az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával.

Az eredmények szerint a gyermekkorban és a későbbi felnőttkorban bekövetkező stresszhatások erősebben korreláltak az Alzheimer-kór kockázatának mutatóival. Ez arra utalhat, hogy a korai életkori stressz hosszú távú gyulladásos válaszokat válthat ki, amelyek hozzájárulhatnak a kór későbbi kialakulásához. A középkorúaknál tapasztalt stresszes életesemények pedig befolyásolhatják az Alzheimer-kórral összefüggő korai kóros folyamatokat.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az Alzheimer-kór kockázati tényezői és az élet során felhalmozódott stresszes életesemények hatása eltérő lehet férfiak és nők esetében.