Több mint 170 ezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson

Mintegy 137 ezer nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár, valamint 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú személy is részt vehet a június 9-ei önkormányzati választáson, regisztráció nélkül.

Az európai parlamenti (EP) választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok választhatnak, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra adják le szavazatukat, de ehhez névjegyzékbe kell vetetniük magukat, amit eddig 3600-an tették meg. Ezzel szemben a helyi önkormányzati választásokon a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok automatikusan jogosultak az aktív és passzív választójogra: szavazhatnak és jelöltként is indulhatnak, névjegyzékbe vétel nélkül. Azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok mellett a menekültként elismertek és a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők is szavazhatnak, de ők nem indulhatnak jelöltként. Így összesen több mint 170 ezer külföldi vehet részt a választáson a 7,69 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár mellett.

  1. június 9-én nemcsak önkormányzati, hanem európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon, és április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak. A hétvégi kampányriportot itt olvashatja.